Aalstenaar wil Europese markt veroveren met stopcontacten…

De start-up ROND lanceert een revolutionaire nieuwe versie van het stopcontact. Bart De Backer, oprichter van ROND, haalde ruim 540.000 euro aan kapitaal op om de revolutie van het stopcontact in te zetten. Daarnaast heeft de Aalstenaar ook twee patenten op zak. In Europa worden elk jaar meer dan een miljard stopcontacten en schakelaars geplaatst, zo berekende De Backer op basis van bouwaanvragen. Allemaal worden ze geplaatst volgens een procedé dat al zeventig jaar lang hetzelfde is, ook op esthetisch vlak evolueerden ze in die tijd amper. De start-up ROND lanceert een revolutionaire nieuwe versie van de meest gebruikte elektrische toepassing in onze huizen, zowel op vlak van vorm als installatie.

Innovatieve integratie: een derde van de gangbare installatietijd. Wie vandaag bouwt of verbouwt, staat er niet bij stil dat de installatie van stopcontacten en (licht)schakelaars een proces ondergaat dat al jarenlang onveranderd is. “En dat is jammer,” zegt De Backer. “Als domotica engineer bezoek ik dagelijks verschillende werven en zie ik met eigen ogen hoeveel tijd en energie verloren gaat in het huidige proces.” Het huidige procedé verloopt in drie stappen die samen slechts 30 minuten kosten, maar zodanig verspreid moeten worden, onder meer om plakwerken te laten uitdrogen, dat het vaak meerdere dagen duurt voor stopcontacten geïnstalleerd zijn. “Met dank aan ons nieuwe product en de manier van werken die dit met zich meebrengt, duurt die installatie voortaan nog slechts 12 minuten, en kan ze in één handeling worden afgerond tijdens de ruwbouwfase,” vertelt De Backer.

Dankzij deze innovatie manier van integratie zijn installateurs in staat om stopcontacten en schakelaars na de installatie ook meteen te testen. “Zo bespaar je werkuren, verplaatsingen en eventuele frustratie als een stopcontact of schakelaar na de installatie niet zou werken,” zegt De Backer. “Bovendien moet een installateur zijn werkwijze niet drastisch omgooien om te profiteren van ons procedé en wordt het ook voor doe-het-zelvers een toegankelijker proces.”

Gepatenteerde innovatie: naadloos draadloos. De stopcontacten van ROND hebben reeds een toegekend patent voor de diepteregeling van de integratie. Ze kunnen namelijk makkelijk worden ingebouwd in elk soort wand. De schakelaars zijn op technologisch vlak nog indrukwekkender. Zij hebben geen energievoorziening of andere bekabeling nodig: de benodigde energie wordt mechanisch opgewekt door de schakelaar in te drukken. De informatie wordt vervolgens naar een ontvanger aan de lichtbron verzonden door middel van Bluetooth. De actor waarmee de ontvanger verbonden is aan de lichtbron is eveneens gepatenteerd. “We hebben verschillende technische en technologische obstakels moeten overwinnen,” vertelt De Backer. “Dat we voor onze innovatie aanspraak maakten op twee patenten, bewijst hoe vernuftig en baanbrekend onze producten werkelijk zijn.”

Innovatieve esthetiek: randloos rond. De technische innovatie van ROND is des te opvallender gezien de esthetische vormgeving van de stopcontacten en schakelaars. Deze worden namelijk volledig randloos ingewerkt in de muur. Het enige dat je ziet, zijn de gaatjes van het stopcontact. Zo bekom je een strakke integratie in elk modern interieur.

De Backer werkt al vele jaren als domotica engineer en zaakvoerder bij BDB Concepts. Het idee voor ROND ontstond op een van zijn werven waar hij de slimme technologie installeerde: “in een bouwproject is de installatietijd van de elektriciteitsfaciliteiten, waaronder stopcontacten en schakelaars, altijd de onbekende factor. Deze werkzaamheden lopen vaak uit waardoor je regelmatig tegen verloren tijd aanloopt. Nochtans zou dat vermeden kunnen worden. Dat was dan ook het doel van ROND.” Het concept wist alvast de bouwbeurs BAU in München te overtuigen. “BAU is een belangrijke voortrekker van bouwinnovatie in Europa en de wereld. Dat zij een toekomst in ons zien, sterkt onze overtuiging dat er een markt is voor ons product,” besluit De Backer. ROND was de enige start-up die jaar de kans kreeg om een stand in te nemen op BAU.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *