Aalstenaar vraagt meer aandacht voor diabetesonderzoek…

Oost-Vlaamse Dirk Van Neck vraagt meer aandacht voor diabetesonderzoek. In Vlaanderen leven naar schatting 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. De 69- jarige Dirk Van Neck uit Aalst is één van hen. Hij kreeg meer dan 25 jaar geleden de diagnose van diabetes type 2. Naar aanleiding van de 30steeditie van Wereld Diabetes Dag op 14 november, roept hij in een campagnefilm samen met de Diabetes Liga op om meer te investeren in wetenschappelijk onderzoek naar diabetes. En dat is nodig, want we weten nog altijd te weinig over de oorzaken van diabetes, de gevolgen op lange termijn en de meest geschikte behandeling.Om het wetenschappelijk onderzoek naar diabetes in Vlaanderen te stimuleren, heeft de Diabetes Liga in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting het Diabetes Liga Onderzoeksfonds opgericht.

Diabetes kan iedereen treffen:6 op 10 Vlamingen worden in hun directe omgeving met diabetes geconfronteerd. In Vlaanderen leven 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en het aantal mensen met diabetes blijft toenemen. Om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. “Als diabeet word je uitgedaagd om voortdurend te zoeken naar een levenswijze die bij jouw past. Door te meten weet je beter hoe je kan anticiperen op bepaalde situaties”,  aldus Dirk.  Toch bestaan er nog heel wat misverstanden rond deze aandoening. Uit een recent onderzoek naar de kennis over diabetes (iVOX in opdracht van Diabetes Liga, 2019) blijkt dat de Vlaming gemiddeld genomen slechts 4.9/10 scoort op zijn/haar kennis over diabetes. Ook is 86% van mening  dat er meer onderzoek zou moeten gebeuren naar de oorzaken en behandeling van diabetes.  Voorzitter Dr. Luk Buyse: “Bij onze 18.000 leden, die elke dag opnieuw hun best moeten doen om diabetes de baas te blijven, klinkt al even de vraag om wetenschappelijk onderzoek hoger op de agenda te zetten. Het is positief vast te stellen dat er ook een draagvlak ontstaat bij het brede publiek.“

De Diabetes Liga is een onafhankelijke organisatie die informeert, connecteert en mobiliseert. De werking richt zich specifiek op het verspreiden van kwalitatieve informatie, behartigen van de belangen van mensen met diabetes, en creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga ook aan een betere preventie van type 2 diabetes.

Het netwerk bestaat uit meer dan 30.000 sympathisanten: mensen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg, en personen die een verhoogd diabetesrisico lopen. Meer informatie: www.diabetes.be.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *