Aalst leert jongeren veilig internetten…

Lancering project Veilig internettenStad Aalst, Child Focus en de Lokale Politie Aalst lanceren het project ‘Veilig internetten’ om leerkrachten, leerlingen en ouders te leren omgaan met de mogelijke risico’s van internet. Op woensdag 13 september werd de kick-off van deze campagne gegeven. Child Focus streek met de promotiestand ‘Surf Safe’ neer op de Grote Markt. Jongeren ontdekten er hun surftalent en kregen een leuk aandenken en tips om veilig online te surfen. Internet en sociale media hebben een steeds grotere impact op ons dagelijks leven. Heel wat jongeren hebben via hun smartphone, tablet of computer gemakkelijk toegang tot tal van sociale mediaplatformen. Goed leren omgaan met de mogelijkheden, maar ook met de risico’s van deze media is heel belangrijk. Sociale media zijn niet alleen een bron van informatie en advies, ze zijn ook een online aanvulling op ons sociaal leven. Fenomenen als cyberpesten en ‘sexting’ (versturen van seksueel getinte berichten of beelden via sms of sociale netwerken) steken de kop op en treffen vaak kwetsbare jongeren. Stad Aalst, Child Focus en de Lokale Politie Aalst pakken deze problematiek aan met het sensibiliseringsproject ‘Veilig internetten’. Het project bestaat uit een ruim en gratis vormingsaanbod om leerkrachten, leerlingen en ouders te informeren over en te wapenen tegen de mogelijke gevaren van het internet.

In het najaar van 2017 kunnen leerkrachten lager, secundair en buitengewoon onderwijs de vorming ‘Click Safe’ volgen. Ze leren er verschillende internetfenomenen kennen en krijgen tips om hier correct op te reageren. Voor leerlingen van het 5e en 6e leerjaar lager onderwijs zijn er twee gratis educatieve spelen op maat. ‘Dossier 116 000’ is een interactief detectivespel ontwikkeld door Child Focus, waarbij de leerlingen onder begeleiding van een vrijwilliger levensechte vraagstukken ontwarren en raadsels oplossen. Dit spel doet jongeren stilstaan bij hun online gedrag. De naam van het spel verwijst naar het noodnummer van Child Focus, dat dag en nacht bereikbaar is. De stedelijke Bibliotheek ontwikkelde het mediawijze spel ‘Ontmasker de Pestkop’ om jongeren te informeren over de schadelijke gevolgen van cyberpesten en hen online weerbaarder te maken.

Leerlingen van het 2de jaar secundair onderwijs kunnen in maart naar de theatervoorstelling ‘Seks- thing’ van theatergezelschap O’Kontreir in cultuurcentrum De Werf. Deze voorstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Child Focus en maakt het fenomeen ‘sexting’ bespreekbaar in de klas. Een uitgebreide lesmap is de kapstok voor leerkrachten om deze problematiek met jongeren te bespreken. Child Focus en De Gezinsbond organiseren de gratis vorming ‘Veilig online’ voor (groot-)ouders op 6 februari 2018 in cultuurcentrum De Werf. Tijdens een interactieve sessie krijgen ze allerlei tips over de dagelijkse internetopvoeding van hun (klein)kinderen. Alle vormingen en voorstellingen zijn gratis, wel vooraf aan te vragen of te reserveren via icoach@aalst.be.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *