Aalst gaat nog een tikkeltje verder bij test BE-Alert…

Op donderdag 7 oktober 2021 testen verschillende steden en gemeenten in België BE-Alert, het alarmeringssysteem van de FOD Binnenlandse Zaken. De stad Aalst is geselecteerd als één van de drie Vlaamse steden om een BE-Alert test uit te mogen sturen op basis van locatie. Concreet betekent dit dat alle personen die op het moment van de test in een vooraf bepaald gebied in Aalst aanwezig zijn, een testbericht via sms ontvangen. Ook alle inwoners van Aalst die ingeschreven zijn op BE-Alert (maar niet noodzakelijk in Aalst aanwezig zijn) zullen die dag via sms een testbericht ontvangen.

BE-Alert is een systeem waarmee steden en gemeenten hun burgers kunnen verwittigen en de nodige instructies kunnen geven bij een noodsituatie (bijvoorbeeld: ramen en deuren sluiten bij een brand). Deze boodschappen worden verspreid via sms, e-mail of gesproken telefoonboodschap. BE-Alert bestaat ruim 4 jaar en is ondertussen goed ingeburgerd: • Meer dan 85% van de Belgische gemeenten gebruiken het systeem om hun inwoners te verwittigen bij een noodsituatie. • Meer dan 890 000 adressen zijn geregistreerd in België. In Aalst zijn meer dan 9 000 inwoners ingeschreven. Op 7 oktober organiseert de FOD Binnenlandse Zaken een grootschalige nationale alarmeringstest om BE-Alert in de kijker te zetten. Door dit met verschillende steden en gemeenten te testen zullen inwoners over heel België die dag een BE-Alertbericht ontvangen, dat hen wijst op het belang van verwittiging bij een noodsituatie.

De stad Aalst zal morgen, op donderdag 7 oktober, via sms een testbericht naar haar inwoners die zich hebben ingeschreven voor BE-Alert uitsturen. Wie nog niet is ingeschreven op het systeem van BE-Alert kan dit heel makkelijk doen via deze link.

De stad heeft daarnaast de toestemming gekregen om ook het verwittigen op basis van aanwezigheid in een bepaald gebied uit te testen. Daarom zullen die dag alle mensen die in een vooraf afgebakende zone in Aalst aanwezig zijn op het moment van de test, een testbericht via sms ontvangen, ook zij die niet-ingeschreven zijn. Accurate en snelle communicatie in een crisissituatie, daar draait het om. Aalst is de voortrekker in lokaal veiligheidsbeleid. De Aalsterse veiligheidscel heeft overigens al heel wat steden en gemeenten positief geïnspireerd om hun veiligheidsarchitectuur te herbekijken en aan te passen. Veiligheid voor alles.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *