Aalst beschermt landelijke karakter van zijn dorpen…

Aalst wil het landelijke karakter en de identiteit van haar deelgemeenten behouden en versterken. Daarom zal de stad vanaf 25 februari 2019 geen appartementsgebouwen meer vergunnen in het buitengebied, tenzij het dorpse karakter versterkt wordt. Daartoe werd een nieuw en strenger beleid uitgewerkt. In Vlaanderen beginnen dorpen meer en meer op elkaar te gelijken, op veel plaatsen duiken appartementsblokken op en daardoor verliezen heel wat plekken hun authentieke karakter. Ook in Aalst komen de dorpskernen in het buitengebied de laatste jaren onder druk te staan. Aalst wil de identiteit van haar deelgemeenten behouden en versterken. Het landelijke karakter moet gevrijwaard blijven en meergezinswoningen die het beeld verstoren worden niet meer toegelaten.

In de deelgemeenten bevinden zich een hele reeks erkende waardevolle gebouwen, denk maar aan het voormalige gemeentehuis, de kerk, de pastorie, typische hoeves en burgerhuizen. Deze geven een eigenheid aan elke dorpskern. Het is dan ook de ambitie om maximaal in te zetten op het behoud ervan door ze een nuttige bestemming te geven. Appartementsblokken zijn vaak een schaalbreuk met de omgeving. Ze verstoren het plattelandsgevoel. Daarom wil de stad de bouw van meergezinswoningen indijken. Om grootschalige ontwikkelingen op onbebouwde percelen te vermijden, worden de woondichtheden in het buitengebied bewust lager gehouden. Het is ook de bedoeling om het wonen in de stad te concentreren, waar er een groot aanbod is aan winkels, openbaar vervoer en infrastructuur voor sport en cultuur.

De stad werkte een nieuw en strenger beleid uit om te komen tot een duurzame ruimtelijke ontwikkeling en tot een goede ruimtelijke ordening. Wie een omgevingsvergunning aanvraagt voor een bouwproject in het buitengebied moet voortaan met volgende spelregels rekening houden: De stad streeft ernaar om geen extra meergezinswoningen te vergunnen in het buitengebied, tenzij het gaat om: – Kleinschalige meergezinswoningen in het kader van gemeenschappelijke woonprojecten (zoals cohousing, kangoeroewonen en zorgwonen), – Gebouwenmetaantoonbareerfgoedwaarde De stad wil in het buitengebied naar dichtheden van het aantal woningen streven die eigen zijn aan het buitengebied en wil deze toetsen aan de omgeving.

De ‘afbakening volgens gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan gebied Aalst’ is een lijn die het grondgebied opdeelt in een stedelijk gebied en een buitengebied. De Vlaamse overheid wil verdere ontwikkelingen van bijkomende woningen en bedrijventerreinen beperken. Op deze manier wil de overheid de eigenheid van het buitengebied bewaren en de open ruimte behouden. Bijgaande kaart toont de grens van het stedelijke gebied: grootste deel van Aalst, een deel van Erembodegem en een deel van Hofstade.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *