Oxfam Wereldwinkels ontvangen Vredesprijs in Aalst…

Op zondagvoormiddag 15 mei 2022 werd in Aalst voor de 34ste keer de Vredesprijs uitgereikt. Deze keer ging de prijs naar alle Oxfam Wereldwinkel in de regio. In geval van nood staan ook mensen op die zichzelf overtreffen in dienstbaarheid. Zij gaan in de bres staan en bieden weerwerk. Vandaar dat het Comité Werken aan de Vrede eind november 2020 besloot om vorig jaar ‘symbolische Vredesprijzen’ uit te reiken aan vertegenwoordigers van groepen die al het mogelijke – en soms zelfs het onmogelijke – gedaan hebben om het leven van medemensen te redden en menswaardig te houden. Denk maar aan het personeel in de gezondheidszorg, in het onderwijs of in de jeugd- en gehandicaptenzorg. Maar ook aan de jonge mensen die in moeilijke omstandigheden activiteiten bleven organiseren in de jeugdbewegingen. En vergeten we niet iedereen die in zijn of haar buurt het straatapplaus en andere activiteiten organiseerde.

Gisteren reikte men voor de 34ste maal in zijn bestaan de Vredesprijs uit. Marcia De Neve ontving de allereerste, in 1988. Troost u, wij gaan niet alle personen of verenigingen overlopen. Maar we willen wel uitdrukkelijk stilstaan bij de negen Vredesprijs-winnaars en de stichtende comitéleden die reeds overleden zijn, waaronder Karel Van Reeth, Guido Ossemerct, Theo van Ghijseghem, René De Waegeneer, Augustijn Daelemans, Jef De Loof, Rik Van Woensel, Frans Van Volsem en Keizer Kamiel. Er werd één minuut stilte gehouden om aan te tonen dat ook zij in gedachte hier aanwezig waren.

Dit jaar ging de Vredesprijs naar alle vrijwilligers in de wereldwinkels. Zij vierden vorig jaar hun 50-jarig bestaan en zaterdag jongstleden hun jaarlijkse Werelddag van de Eerlijke Handel. “Dit jaar hebben we iemand bijzonder uitgenodigd om de Vredesprijs uit te reiken,” zegt Erik Van den begin in een korte speech. Op zijn website lezen we het volgende: “Vrede is hem dierbaar, vreugde is zijn handelsmerk, verdraagzaamheid is zijn gebod”.  Het was Herwig Van Holsbeeck, de ontwerper van de Vredesprijs, die het schilderij mocht overhandigen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *