250 leerlingen van 10 tot 18 jaar mogen zich gediplomeerd ‘Boekentroever’ noemen…

Zo’n 250 leerlingen tussen de 10 en de 18 jaar oud, uit 15 verschillende lagere en secundaire scholen in Aalst, Anderlecht en Denderleeuw, ontvingen vandaag hun Boekentroeversdiploma. Als ‘Boekentroever’ kunnen ze in hun school ingezet worden om lezen te promoten bij jongere leerlingen, door samen lezen of voorlezen. ‘Het is een proefproject, maar het aantal kandidaat-Boekentroevers, zeker in het secundair, overtrof nu al alle verwachtingen’, zegt Silvie Vanoosthuyze, projectmedewerker ‘Boeken troef!’ en docente lerarenopleiding aan hogeschool Odisee. Binnen Boeken troef! werden behalve leerkrachten ook leerlingen geschoold in de methodiek van het Samen Lezen. Op alle deelnemende scholen werden deze ‘Boekentroevers’ gekoppeld aan jongere leerlingen – de ‘Boekenproevers’ – om samen te lezen. De bedoeling? Dat duo’s samen sterke verhalen en gedichten lezen en in dialoog gaan over de inhoud.

‘Onze 250 Boekentroevers zijn leerlingen die graag (voor)lezen en die door de school als troef ingezet kunnen worden om lezen aantrekkelijker te maken onder de jongere leerlingen,’ zegt Jaantje Verbruggen, projectcoördinator van Boeken troef! en docente lerarenopleiding aan Odisee. ‘In duo kunnen leerlingen de kracht en schoonheid van verhalen vertellen en verspreiden ontdekken. In het gesprek rond de tekst krijgen zowel troever als proever de kans om na te gaan wat de tekst persoonlijk voor hen betekent. Het is voor veel scholen de ideale tool om lezen, teksten, verhalen en gedichten terug aantrekkelijk te maken voor heel wat leerlingen.’ ‘Het is een proefproject, maar het aantal kandidaat-Boekentroevers, zeker in het secundair, overtrof nu al alle verwachtingen’, zegt Silvie Vanoosthuyze, projectmedewerker ‘Boeken troef!’ en docente lerarenopleiding aan hogeschool Odisee. 

Binnen Boeken troef! werden behalve leerkrachten ook leerlingen geschoold in de methodiek van het Samen Lezen. Op alle deelnemende scholen werden deze ‘Boekentroevers’ gekoppeld aan jongere leerlingen – de ‘Boekenproevers’ – om samen te lezen. De bedoeling? Dat duo’s samen sterke verhalen en gedichten lezen en in dialoog gaan over de inhoud.

‘De interesse om deel te nemen aan dit in Vlaanderen unieke proefproject was trouwens enorm en overtrof vooral in de secundaire scholen alle verwachtingen’, zegt Jaantje Verbruggen. ‘Heel wat jongeren willen zich engageren om (voor)leesplezier te verspreiden en anderen warm te maken voor lezen en verhalen vertellen en dat is geweldig om te zien.

Deze week kregen de 250 eerste ‘Boekentroevers’ van Vlaanderen een feestelijke diploma-uitreiking, als bedanking voor hun inzet om lezen te promoten tijdens en zeker ook na afloop van het project. Daarnaast werden ook de deelnemende scholen en bibliotheken in de bloemetjes gezet. Dit was deze morgen het geval in de Aalsterse bib en in de bib van Denderleeuw, morgen volgt nog de diploma-uitreiking in Anderlecht.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *