Nacht van de Duisternis staat voor de deur…

Denderleeuw Dorpsplein Persregio DenderTijdens het komende weekend organiseert de Bond Beter Leefmilieu op zaterdag 14 oktober in samenwerking me Eandis en zowat elk lokaal bestuur in Vlaanderen al voor de 22ste maal de Nacht van de Duisternis. Tijdens de Nacht wordt het probleem van overdadige en vaak nutteloze verlichting in de schijnwerpers gezet. Ook dit jaar ondersteunt de gemeente Denderleeuw de actie door het doven van de klemtoonverlichting aan de kerken, maar ook met een mooie fakkeltocht door de landbouwkouter in Welle en Iddergem. Er wordt te veel en verkeerd belicht. We kunnen makkelijk met minder verlichting zonder aan comfort of veiligheid in te boeten. Niet alleen wordt er te veel verlicht, al even vaak wordt die verlichting ook naar boven de hemel in gestraald. En dat blijft niet zonder gevolgen. Te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen bij de mens. Maar ook de natuurlijke dag- en nachtcyclus van planten en dieren wordt verstoord door licht dat schijnt waar het niet nodig is. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.

Vlaanderen heeft het trieste record om de meest verlichte regio ter wereld te zijn. Ons land is vanuit de ruimte voor astronauten duidelijk herkenbaar als een helder verlichte driehoek. Niet voor niets noemen zij ons landje ook wel eens “helder België”. Dat betekent ook dat het ‘s nachts nergens in Vlaanderen ooit nog helemaal donker is. Net zoals elk jaar dooft het gemeentebestuur de klemtoonverlichting aan de kerken in elke deelgemeente tijdens de Nacht van de Duisternis. Wil u zelf ook iets ondernemen? Schakel dan de gevel-, tuin- of sfeerverlichting uit. Of nog leuker: ga mee op fakkeltocht…

Wil u zelf nog eens de rust ervaren van een echt donkere nacht en meteen ook enkele verrassende dingen over Iddergem en Welle vernemen? Dat kan! Tijdens de Nacht van de Duisternis organiseert het gemeentebestuur opnieuw een gezellige fakkeltocht. Dit keer gaan we samen met de experts van de Heemkundige Kring van Iddergem op pad in de donkere landbouwkouter van Iddergem. Onderweg krijgt u tal van interessante weetjes te horen over Iddergem en deelgemeente Welle. Start van de wandeling op zaterdagavond 14 oktober om 20.00 uur aan de parochiezaal Sint-Antonius in de Sint-Antoniusstraat te Iddergem (rechtover de kerk). Aankomst in de parochiezaal omstreeks 21.45 uur.

Elke deelnemer krijgt van het gemeentebestuur een gratis fakkel mee voor de wandeling.
Na de wandeling kan u gezellig napraten in de parochiezaal bij een drankje aangeboden door het gemeentebestuur. Info: Dienst Leefomgeving – Christophe Caulier  053 64 06 53.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *