Muurverbond formeel gesloten met Fransen en Italianen…

Muurverbond tussen Italie en Geraardsbergen Persregio DenderDeze week werd er een muurverbond gesloten tussen het Italiaanse Il Muro di Ca’ delPoggio, de Franse Muur van Mûr-de-Bretagne, en de Muur van Geraardsbergen. Tijdens de Giro 2014 maakte Guy Dobbelaere uit Geraardsbergen, voorzitter van de UCI-wedstrijdleiding in de Ronde van Frankrijk, kennis met de burgemeester van San Pietro di Feletto. Bij deze ontmoeting ontstond de idee van een mogelijke verzustering tussen beide gemeenten. Hij zou als contactpersoon optreden. De jumelage zou een ideale gelegenheid zijn om internationaal promotie te maken voor Geraardsbergen en vice versa.

Op dinsdag 12 mei 2015 ontving het Geraardsbergse stadsbestuur voor de eerste maal een officiële delegatie uit San Pietro di Feletto. Het waren burgemeester Loris Dalto, Alberto Stoccoen Celeste Granziera van het promoteam ‘Muro di Ca’delPoggio’. Er werd een intentieverklaring tussen de twee gemeentebesturen ondertekend. Een cultureel-sportief tegenbezoek aan San Pietro di Felettowerd werd gepland op 22 mei 2016. Burgemeester Guido De Padt en het echtpaar Dobbelaere-Lippens, als tolken, vertegenwoordigden met veel plezier de stad Geraardsbergen. Op vraag van de voorzitters van de Italiaanse wielerbond, Renato di Rocco, en de Belgische Wielerbond, Tom Van Damme, was men reeds aanwezig op vrijdag 20 mei 2016 om er een gezamenlijk protocol officieel te ondertekenen. Muurverbond tussen Italie en Geraardsbergen - Persregio DenderOp 27 september 2017 verstuurde het Geraardsbergse stadsbestuur een brief naar het stadsbestuur van San Pietro di Feletto met de melding dat Mûr-de-Bretagne wil toetereden tot de stedenband. De Belgische Koninklijke Wielerbond stelde om die reden UCI-commissaris Guy Dobbelare aan om dit dossier verder op te volgen. Op 29 november 2017 bracht San Pietro di Feletto Geraardsbergen en Mûr-de-Bretagne op de hoogte van een nieuw opgestelde ‘Pacte de Collaboration’ en ‘Lettre d’intention’ in drie talen (in het Frans, Engels en Italiaans), goedgekeurd door het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als volgende stap van de driestedenband wordt de organisatie van een ceremoniële ontmoeting voorgesteld voor de ondertekening van deze documenten. Het stadsbestuur van Guerlédan in Mûr-de-Bretagne nodigde dan ook Geraardsbergen en San Pietro di Feletto uit om de driestedenband te officialiseren tijdens de etappe-aankomst van de Ronde van Frankijk op 12 juli in Mûr-de-Bretagne. Dit gebeurde gisteren door burgemeester Guido De Padt en schepen van sport Véronique Fontaine, in aanwezigheid van UCI-commissaris Guy Dobbelaere.

Met het bekrachtigen van dit ‘Muurverbond’ engageren de drie steden zich tot het organiseren van toekomstige driestedenprojecten waarvoor een werkgroep zal worden opgericht. Deze werkgroep zal bestaan uit afgevaardigden van instellingen, organisaties en verenigingen werkzaam op toeristisch-cultureel en sportief vlak, zoals vermeld in de overeenkomsten. Jaarlijks wordt eenmaal samengekomen, afwisselend in de drie landen, om de gemeenschappelijke acties te bespreken en te promoten.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *