Jan Briers stelde ‘Een veilige Ronde-weekend’ voor…

Voorstelling Een veilig-Ronde weekend in Aalst Persregio DenderVandaag werd ter hoogte van sportcentrum Schotte te Erembodegem ‘Een veilig Ronde-weekend door 31 gemeenten voorgesteld aan alle leden van de pers. Gouverneur voor Oost-Vlaanderen Jan Briers, gaf er tekst en uitleg over hoe tijdens het komende Paasweekend de 102de De Ronde van Vlaanderen er zal uitzien op gebied van veiligheid. Na een welkomstwoordje door burgemeester Christoph D’haese, werden de gerechtelijke maatregelen die zullen genomen worden tijdens het volgend weekend uit de doeken gedaan door Katrien Borms, van het parket Oost-Vlaanderen. Nadien volgde een samenvatting van de sensibiliseringscampagne ‘Beloofd’ door Werner De Dobbeleer, van de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde. Voor ‘bestuurlijke veiligheidsmaatregelen’ kwam Geert Geenens aan het woord, en uitleg omtrent de ‘maatregelen organisatie’ kwam van Wim Van Herreweghe, van Flanders Classics.

Om de 102de editie van de Ronde Van Vlaanderen in goede banen te leiden, nemen gouverneur Jan Briers, de bestuurlijke overheden, de politie en alle andere (veiligheids) partners traditiegetrouw bijzondere veiligheidsmaatregelen. Nieuw dit jaar is een modelbesluit voor de burgemeesters dat de randevenementen regelt, een sterke focus op alcoholsensibilisering, een oproep om geen drones in te zetten en rugzakken thuis te laten, en een aanmoediging om de afvalberg nà de Ronde te verkleinen.

Een veilig Ronde-weekend door 31 gemeenten. Vanuit zijn coördinerende rol biedt gouverneur Briers een bestuurlijk kader aan de betrokken steden en gemeenten om hen te faciliteren in hun veiligheidsbeleid. Er is een voorbeeldbesluit voor de gemeenteraad om een zicht te kunnen krijgen op alle randevenementen, maar ook een zogenaamd voorbeeldbesluit voor de burgemeester. Dat ‘modelbesluit’ regelt de veiligheidsvoorschriften van de randevenementen tot in detail. Maar liefst 31 gemeenten – West-Vlaamse, Oost-Vlaamse, Antwerpse en Henegouwse, – werden (on)rechtstreeks betrokken bij de voorbereidende coördinatievergaderingen.

Zoals vorige jaren worden veiligheidszones gecreëerd waar extra maatregelen gelden omdat daar een grote volkstoeloop verwacht wordt. In Oost-Vlaanderen bakenen de burgemeesters dit jaar vijftien zones af: vijf in Oudenaarde, vier in Ronse, drie in Kluisbergen, één in Geraardsbergen, één in Maarkedal en één in Wortegem-Petegem.

Naast de reeds bestaande wetgeving over het gebruik van drones, roept de gouverneur op om geen drones in te zetten tijdens de Ronde. Meer specifiek: 500 meter zijdelings van het parcours zijn drones niet gewenst. Rugzakken zijn niet verboden, maar gouverneur Briers en de veiligheidspartners sporen supporters aan om rugzakken en tassen zo veel als mogelijk thuis te laten. De korpschefs maken steeds een lokale risicoanalyse en kunnen verschillende vormen van handhaving hanteren: visuele controle, controle van kledij en persoonlijke goederen, bestuurlijke fouille.

Gouverneur Briers wil alle chauffeur-wielerliefhebbers, herinneren aan hun verantwoordelijkheid achter het stuur. Dé sensibiliseringspartner dit jaar is de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). VSV stimuleert iedereen om de belofte te maken om niet te drinken als men rijdt. Op zondag 1 april zullen VSV-vrijwilligers chauffeurs aanspreken. Wie de belofte maakt om niet te drinken en na afloop van de Ronde negatief blaast, maakt kans op wielerprijzen. De gouverneur zet zijn schouders achter deze campagne en spoorde alle betrokken gemeenten en steden aan om de belofte mee te promoten. Naast deze preventieve aanpak, is er ook een repressieve aanpak door politie en parket om de 9,2% overtredingen van vorig jaar te doen dalen. De politie zal dus zeker controleren op alcohol.

Per fiets, bus of trein naar de Ronde. Wielerliefhebbers kunnen vlot en veilig van het station en vanaf de randparkings via gratis pendelbussen, naar de feestzones aan de aankomst, in Kluisbergen of Ronse. Fietsers kunnen richting Oudenaarde via de fietssnelweg F45 en vanuit Oudenaarde kunnen ze verschillende fietsroutes kiezen. Tot slot kunnen supporters van en naar de stations van Oudenaarde en Ronse en ook tijdens de wedstrijd tussen beide stations sporen. Meer informatie in het persbericht van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Ook de organisatie zet in op veiligheid. Zo zorgt zij in haar voorbereiding voor een risicoanalyse van 230 mogelijke obstakels onderweg. Tijdens de wedstrijd beveiligen zo’n 2070 signaalgevers en 140 mobiele signaalgevers het parcours (64 voor de elite heren, 32 moto’s). In de rand van het parcours zorgen nog eens 380 stewards en 105 beveiligingsagenten voor de veiligheid.

De organisatie van de Ronde van Vlaanderen cyclo ligt nu in handen van Peloton, een samenwerkingsverband tussen Golazo en Flanders Classics. Ook deze partner sluit een convenant af met de gemeenten langs het parcours. In dat convenant worden afspraken gemaakt rond het maximaal aantal toegelaten deelnemers (16 000). Om dit aantal te bewaken zullen bepaalde stukken van het parcours opnieuw exclusief voorbehouden zijn voor deelnemers van het evenement. Reeds op vrijdag worden Oude Kwaremont en de Paterberg verkeersvrij gehouden voor de voorbereiding van de evenementen. Er wordt wel een tijdsslot ingebouwd voor fietsers tussen 11.00 en 13.00 uur.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *