Evenementorganisatoren willen door dezelfde deur met stad…

Kattepeper op het Werfplein Aalst Persregio DenderAalst kent een bruisend verenigingsleven, dat voornamelijk drijft op vrijwilligerswerk van lokale organisaties. Het Aalsterse verenigingsleven slaagt erin om moeizaam te overleven. Een geschikte locatie vinden in de stad is geen sinecure. Het afspringen van Marktrock was het signaal voor elf lokale (concert)organisatoren om de kat en vooral het stadsbestuur de bel aan te binden. Daartoe werd het Collectief van Aalsterse Festivalorganisatoren (C.A.F.) opgericht. “Dat er inspanningen gedaan worden vanwege het stadsbestuur en de jeugddienst kunnen we alleen maar toejuichen, maar toch leeft er bij onze verzamelde organisaties een zeer sterk gevoel dat er op de stadsondersteuning van festivals van eigen bodem nog een heel grote groeimarge zit”, verduidelijkt Niels Govaert van C.A.F.

Een persconferentie met vertegenwoordigers van de stad werd georganiseerd door Rock ‘n Load Concerts, Aalst 69, Schellemetterock, Nacht Van De Jeugdbeweging, Latino Festival, Balkanfuif, Blender Festival, Herderrock, Afterblokrock, Fishtjen en Skippendam. Deze elf Aalsterse verenigingen vertegenwoordigen een leeftijdsbereik van schoolgaande jeugd tot gepensioneerde festivalorganisatoren. “Knelpunten als het vinden van een geschikte zaal of locatie, het tijdig goedgekeurd krijgen van een vergunning, het navolgen van dure veiligheidsnormen, het verzekeren van ondersteuning door de stad (vooral tijdens weekends), het gebrek aan informatie i.v.m. wijzigingen subsidies, enz. maken het organiseren van een evenement er niet makkelijk op”, zegt ook Ewout Goedgezelschap. “We vragen extra middelen voor een eventmanager die de nodige resources heeft om aanvragen en andere dossiers van de Aalsterse organisaties mee op te volgen en te ondersteunen”, klinkt het bij C.A.F. “Die persoon zou hiernaast ook meer up to date info kunnen geven van alle beschikbare steun van de stad Aalst en er mee voor kunnen zorgen dat goedkeuringen en adviezen binnen een veel strakkere timing en met meer duiding gebeuren.” Ondertussen blijkt dat de stad net een evenementencoach aanstelde.

In vele andere steden bestaat er een veiligheidssubsidie om de druk van deze kosten op lokale organisaties te verminderen.  In centrumstad Mechelen blijkt dat er een veiligheidssubsidie bestaat van 75 % van het bedrag van de kosten. Het C.A.F. vraagt meer duiding van de stad inzake bijvoorbeeld de veiligheid en de beleidsbeslissingen. Ook meer logistieke steun en meer inzet van politie en brandweer bij grotere evenementen zouden welkom zijn. “Grote bedragen die uitgegeven worden aan evenementen van niet-Aalsterse organisatoren als Marktrock, Parkies en Aalst Top 111 worden na tegenvallende opkomst door pers en critici gretig gebruikt tegen organisatie en stadsbestuur. Wij willen ons hier bewust van distantiëren, maar hopen ten zeerste dat bedragen van deze orde deel kunnen uitmaken van de extra middelen om bovenstaande voorstellen waar te maken en op die manier alle lokale festivalorganisaties op langere termijn te ondersteunen. We zijn van mening dat enkel op die manier iets kan groeien wat Marktrock had kunnen zijn.”

Het C.A.F. hoopt met de gezamenlijke organisaties op een vlottere, snellere, minder logge samenwerking met de stad Aalst, op meer ondersteuning, op meer informatie voor en meer appreciatie tegenover de lokale Aalsterse organisaties.  “De huidige manier van werken laat organisaties allesbehalve toe om met de toekomst en de groei van hun festival bezig te zijn en ontmoedigt tevens jonge beginnende organisaties die een evenement willen organiseren. We willen hierover onderling samenzitten, problemen aankaarten, concrete oplossingen en suggesties formuleren en in overleg gaan met de Stad Aalst.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *