De Gendarmerie ‘broedplaats voor plaatselijk talent’…

oude-rijkswachtkazerne-in-aalst-persregio-denderDe stad Aalst en het OCMW hebben de toon gezet voor de toekomst tijdens de uitreiking van de Ondernemersaward van Broeikas op de site van de oude rijkswachtkazerne. Onder de naam ‘De Gendarmerie’ zal de site uitgroeien tot een broedplaats voor talent met ruimte voor elk initiatief dat Aalsters talent ontwikkelt of creatieve ideeën stimuleert. Het OCMW kocht de oude kazerne en zocht samen met de stad naar een nieuwe invulling. Samen met professionele partners, ondernemers, buurtbewoners en Aalstenaars zal De Gendarmerie een ontmoetingsplek en werklocatie worden waar talent alle kansen krijgt. Een start-up om een eerste atelier op te zetten, jongeren met culturele of creatieve dromen, een lokale biomarkt of creatieve markt, tweedekansonderwijs in een creatieve omgeving, theatermakers op zoek naar een pop-upstage, horeca-ondernemers die laaggeschoolden een werkervaring willen bieden,… in De Gendarmerie is alles mogelijk! Op de site is er ruimte voor iedereen die talent wil ontdekken, ontwikkelen, stimuleren en/of ondersteunen.

Voorzitter Sarah Smeyers: “De Gendarmerie wordt dus een nieuwe ontmoetingsplek in de binnenstad die mensen en talent dichter bij elkaar brengt. Het wordt een groene ontmoetingsplaats waar je volop talent kan opsnuiven. Een hotspot waar je gezellig iets kan drinken, van het groen genieten, talenten ontplooien of je talent delen. Een mix van initiatieven van particulieren, ondernemers en publieke diensten zal er neerstrijken. De groene ruimte die we maximaal zullen invullen en toegankelijk maken voor de buurt, maakt de idee van De Gendarmerie als ontmoetingsplek compleet.” Volgens de vooropgestelde planning zal de site pas in 2018 een definitieve vorm en inhoud kunnen krijgen. M.a.w. tot dan zullen er geen effectieve ingrepen op de site zelf plaatsvinden. In afwachting van die ingrepen die nodig zijn om alle partners definitief onderdak te geven, kiezen de stad en OCMW er voor om op de site pop-upateliers in te richten. Daarvoor zijn alle ideeën welkom. Voorwaarde is wel dat het initiatief draait om talentontwikkeling.

“De Gendarmerie zal meegroeien met de ideeën die er ontstaan. Door te starten met pop-upateliers krijgt de site een eerste invulling als broedplaats voor talent en als ontmoetingsplek. Een ideale start dus om af te tasten met mogelijke partners wat zij willen realiseren en welke infrastructuur daarvoor nodig is. Volgens de huidige planning zouden we in de tweede helft van 2018 starten met de noodzakelijke werken om een definitieve infrastructuur aan te kunnen bieden.”, besluit Sarah Smeyers.

Deze week geeft De Gendarmerie alvast een eerste indruk van de broedplaats voor talent die het zal worden. Donderdagavond verwelkomde de site ondernemende geesten en creatieve jongeren voor de uitreiking van de Ondernemersaward in het kader van het EFRO-project Broeikas. Het komende weekend is Kunstoevers aan de beurt. De site is immers één van de locaties en zal dat weekend voor de eerste keer opengesteld zijn voor het grote publiek. Dé ideale gelegenheid om deze verborgen plek in de binnenstad te ontdekken en creatief talent aan de slag te zien.

Meer info over kunstoevers is terug te vinden op facebook. Wie mee wil broeden rond talent en een pop-up in De Gendarmerie helemaal ziet zitten, kan alle informatie en het aanvraagformulier vinden op www.ocmwaalst.be/rijkswachtkazerne.aspx. Een project indienen kan tot maandag 15 mei 2017.

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *