In geen enkele andere stad wordt meer bier besteld op café dan in Aalst, zo blijkt uit onderzoek. Gemiddeld bestellen Aalsterse horecazaken 11.680 bieren per jaar bij hun leverancier. “We hebben gewoon een bruisend horecaleven omdat Aalstenaars écht nog graag op café gaan”, zegt schepen van middenstand Bart Van den Neste. Het onderzoek gebeurde door horecaplatform Gondola Foodservice. “Onze data zijn afkomstig uit de kassasystemen van restaurants en cafés/bars. In totaal bevat ons datamodel meer dan 153 miljoen transactielijnen”, klinkt het. Uit het onderzoek blijkt dat Aalst een ruime voorsprong heeft op de rest. Mechelen staat op de tweede plaats met 9.125 bestellingen per jaar per horecazaak, Lede staat op drie met 6.712. Grote steden als Brussel (6.125), Antwerpen (3.389) en Gent (1.765) kunnen het Aalsters tempo duidelijk niet volgen.
Opvallend is dat er in Aalst een piek is tijdens carnaval. “Niemand zal ontkennen dat Aalstenaars graag een pintje drinken”, zegt schepen van middenstand Bart Van den Neste, die tevens voormalig Prins Carnaval is. “Aalstenaars zijn absoluut Bourgondisch ingesteld, maar we hebben ook een uniek verenigingsleven. Die verenigingen zorgen er mee voor dat de Aalsterse horeca draait. Als een carnavalsgroep vergadert dan zal dat meestal in of boven een café gebeuren.”
“In Aalst zijn cafés meer dan horecazaken”, besluit Van den Neste. “Het zijn plekken van traditie, verbondenheid en lokaal karakter. Een cafébezoek in Aalst is naar mijn aanvoelen echt iets authentiek en verbindend. Dus ik vind niet dat we uit die cijfers moeten afleiden dat het hier gaat om puur drankmisbruik of alcoholisme. Integendeel. Ook alcoholvrij bier wint hier duidelijk aan populariteit. Het toont dat de Aalstenaars met hun tijd meegaan, zonder aan gezelligheid in te boeten.”
(Bron: Erik De Troyer)




