Zweefvliegcentrum Phoenix wil meer vrouwen van de grond…

Hoeveel vrouwen zijn er actief in de luchtvaart? Als u het ons vraagt, veel te weinig. Aviatrix 2019 is een project die hier verandering wil in brengen in samenwerking met GO! Atheneum Geraardsbergen gaan ze op 20 februari van start. Sinds 1996 organiseert het Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix haar jaarlijks opendeur weekend. In 2019 zullen we ook reeds voor de 14e maal de internationale Tailwheel Meet organiseren, een fly-in voor oldtimer vliegtuigen. Tijdens deze Tailwheel Meet wordt er ieder jaar een peterschap toegekend aan een persoon of organisatie die zich inzet om het (vliegend) luchtvaarterfgoed te promoten en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Zo werd het peterschap de laatste jaren waargenomen door o.m. Eric Vormezeele, Jan Voeten (Flying Wires), Guy Valvekens (Schaffen Fly-in), 369 Sqn, Nic & Gee (Bullchip Meet), Danny Cabooter (Stampe Center), Raymond Cuypers (R.A.R), Wings of Memory, Frank De Meyer (Feel the Sky), JP De Cock (Hangar Flying) and Kurt Plyson (Ursel Avia).

Voor de editie 2019 kiezen we er voor het eerst voor om een meterschap toe te kennen en dit aan Valérie Dereymaeker (www.ladybushpilot.com). Een dame die gepassioneerd is door haar Piper Cub en begin 2018 een heroïsche vlucht startte vanuit België richting Zuid-Afrika en terug. Deze vlucht die over 3 continenten gaat wordt gedaan ter herdenking van een vlucht van Parijs naar Alexandrië die werd uitgevoerd in 1913.

Naar aanleiding van deze keuze willen we van de gelegenheid gebruik maken om de luchtvaart bij jongeren onder de aandacht te brengen en in het bijzonder bij meisjes in het 5e en 6e middelbaar. We werken hiervoor samen met een lokale school met name het GO! Atheneum Geraardsbergen. Vrouwen zijn vandaag nog steeds sterk ondervertegenwoordigd in de luchtvaartsector. Onder het motto: ”wat jongens kunnen, kunnen meisjes meestal beter…” willen we tijdens de 14e editie van Tailwheel Meet bijzondere aandacht schenken aan vrouwelijke piloten en dames die ook andere jobs in de luchtvaart succesvol voor hun rekening nemen. Maar we willen ook jonge meisjes stimuleren om een studierichting of een job in de luchtvaart te overwegen gezien het nijpend tekort aan gekwalificeerd personeel in deze branche zowel vandaag als in de komende jaren.

Het profiel van het GO! Atheneum Geraardsbergen sluit perfect aan bij het project. In eerste instantie is het een school met meer dan 860 leerlingen en een gespreide diversiteit. Leerlingen uit het vijfde en zesde jaar uit de richtingen wetenschappen-wiskunde, economie-wiskunde, Latijn- wiskunde en techniek-wetenschappen zullen deelnemen. In deze klassen heerst er een mooie verdeling tussen jongens en meisjes (50-50 %). Bovendien is het een school met een ondernemende geest die leerlingen graag prikkelt en uitdaagt om kansen te grijpen.

Jongeren van het Atheneum zijn bekend met innovatieve onderwijsmethodes en activiteiten die hen voorbereiden op vervolgstudies en ze doen doorheen het schooljaar heel wat kennis op over de arbeidsmarkt en uitzonderlijke beroepen. De gastles, de terugkoppeling naar de praktijk (bezoek) en de creatieve uitdaging passen volledig in het concept van de school om leerlingen op een zelfstandige en vernieuwende manier hun toekomstmogelijkheden te laten ontdekken. We gaan voor dit project van start met een themavoormiddag rond luchtvaart op woensdag 20 februari. In samenwerking met het GO! Atheneum Geraardsbergen wordt er die dag een les fysica gegeven door Ella Schets, zweefvliegpilote bij Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix en tevens studente ‘Luchtvaarttechnologie’ aan de hogeschool VIVES.

Daarnaast brengen de leerlingen van 5 & 6 een bezoek aan het vliegveld van Overboelare. Hier zal de opgedane leerstof heel tastbaar worden voor deze jonge mensen. Tijdens dit bezoek kondigen we ook de wedstrijd aan waarbij een aantal van de leerlingen een Aviatrix vip dag kunnen winnen. Dit zal doorgaan tijdens het jaarlijks opendeurweekend van het vliegveld op 3 en 4 Augustus 2019. Op deze dag kunnen de leerlingen ook kennismaken met diverse luchtvaartactiviteiten zoals zweefvliegen en motorvliegen. Hoe maakt men kans om dit te winnen? Aan de leerlingen wordt gevraagd om een 2 minuten durend filmpje te maken waarin ze op een originele manier toelichten en motiveren waarom ze een job in de luchtvaart wel zouden zien zitten. Een jury kiest uit de inzendingen de meest originele filmpjes. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een Aviatrix avond. Die avond kunnen alle deelnemers (en hun familie) ook kennismaken met 4 spreeksters die dankzij hun passie voor de luchtvaart bijzondere dingen gerealiseerd hebben. We denken hierbij aan een piloot, een vliegtuigmecanicien, luchtverkeersleider en meteoroloog.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *