Zomer zonder Maaien project ‘ByeByeGrass’…

Het ambitieus team van ByeByeGrass heeft een charter uitgewerkt waarmee ze België klimaatrobuust willen maken. “Het is een leidraad voor gemeenten om hun manier van groeninrichting klaar te stomen voor klimaatveranderingen” zegt Emily Vanhosbeek, een van de biologen binnen het ByeByeGrass team en mede-oprichter van ecologisch adviesbureau Ecoduct. En de wereld veranderen dat begint in Aalst. “Het ByeByeGrass charter is gebaseerd op een studie in samenwerking met 60 groendiensten, waarvan ik de resultaten herwerkt heb tot een voorstel van decreet. Dit decreet heb ik vorig jaar voorgelegd in het Vlaams Parlement” zegt eco-entrepreneur Louis De Jaeger, oprichter van ByeByeGrass. “Het kabinet van Joke Schauwvliege was bezig met het ByeByeGrass dossier te behandelen maar drie dagen voor De Jaeger’s afspraak nam ze ontslag. “De politiek heeft een belangrijke rol te vervullen maar het is ook aan de burgers om actie te ondernemen” zegt Ellen De Vrieze, industrieel ingenieur landschap- en groenbeheer bij ByeByeGrass en ecologisch adviesbureau Centaurea. “Het is fijn dat er zoveel medestanders zijn. We hebben onder meer hulp gekregen van professor Martin Hermy van KU Leuven en het expertisecentrum van Hogeschool Vives” zegt bioloog Loïc van Doorn, teamlid ByeByeGrass en medeoprichter van Centaurea.

De ByeByeGrass campagne zou ‘zomer zonder maaien’ kunnen genoemd worden, ze roepen de burgers namelijk op om aan luier tuinonderhoud te doen en dus minder te maaien. “Een minder frequent gemaaid gazon zorgt voor een hogere biodiversiteit, lagere gevoeligheid aan droogte, betere waterinfiltratie, minder uitstoot van grasmaaiers en bovendien heb je meer vrije tijd” haalt Elias Goossens, bioloog en industrieel ingenieur landschap- en groenbeheer, aan. Het charter gaat uiteraard verder dan een uitstel van maaien en behandelt al het stedelijk en gemeentelijk groen. “De campagne loopt amper twee maanden en we hebben al enorm veel mensen bereikt, veel aandacht in de media gekregen, wat alvast de bijen en de vlinders ten goede zal komen” zegt bioloog Wouter Knaepen.  We merken ook dat de burger meer en meer open staat voor een groenere visie en zien dit ook aan de ByeByeGrass teller op de website en facebook groep, waar mensen hun ByeByeGrass-avonturen kunnen delen.

Bartel Van Riet, die naast Herr Seele, Dirk Draulans en Steven Vromman, ambassadeur is van de campagne, heeft de ByeByeGrass campagne een enorme boost gegeven door zijn pleidooi bij Van Gils en gasten. Nu het laat-het-gras-maar-groeien-gedachtegoed meer en meer ingeburgerd geraakt is, is het aan de gemeenten om het goede voorbeeld te tonen. “Bewustwording  is het begin van iedere positieve verandering, dit is precies wat er aan het gebeuren is” vertelt Maria “Mies” Meulders ons opgewekt. ByeByeGrass declareert Aalst als voorbeeld-ByeByeGrass-stad, onder meer dankzij de verdiensten van Bart Backaert, meer dan dertig jaar hoofd van de groendienst en ByeByeGrasser avant la lettre. Op maandag 17 juni wordt er een ByeByeGrass-tour in Aalst georganiseerd waarvoor er al tal van gemeentes hebben ingeschreven, van Antwerpen tot Zottegem. Na de ByeByeGrass-tour zal de stad Aalst als eerste het ByeByeGrass charter ondertekenen.

Vanaf 1 januari 2015 trad er een decreet in werking dat het gebruik van pesticiden in openbaar beheer aan banden legt. Dit daagt de huidige visie op groenbeheer uit om op zoek te gaan naar ecologische alternatieven. “Eenzelfde decreet zou er moeten komen om gemeenten te verplichten klimaatrobuust te worden tegen 2025”, zegt De Jaeger. Wij proberen alleszins ons steentje bij te dragen via de ByeByeGrass charter en we dagen de meest ambitieuze gemeenten uit om zelf, zoals Aalst, pionier te willen zijn. “De overheid heeft de afgelopen jaren al heel wat aanpassingen doorgevoerd. Het is nu aan ons om verdere veranderingen voor te stellen en het voortouw te nemen. Bij ByeByeGrass zijn we in ieder geval overtuigd van het belang van een duurzame en ecologische manier van het beheren van ons schaarse groen. Goedkoop, toekomstgericht, arbeidsarm, ecologisch verantwoord en esthetisch.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *