Wordt het eens geen tijd om aan de knotwilgen te denken…

Bomen knotten Persregio DenderNu de herfst is begonnen, starten bij Regionaal Landschap Schelde-Durme de voorbereidingen op het nieuwe knotseizoen. Dat loopt van 1 november tot 28 februari. In die tijdspanne kunnen alle inwoners van Aalst gratis een beroep doen op het houtzoekersteam van RLSD. Tenminste, als je tijdig contact opneemt. “Vroeger waren knotbomen en houtkanten verzekerd van een uitstekend beheer, omdat hun hout gebruikt werd als brand- of geriefhout. Nu ontbreekt het mensen vaak aan tijd en soms ook kracht en kunde om het knotwerk tot een goed einde te brengen”, weet Jan Maertens van Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD). “Zonder regelmatig beheer worden de takken zo dik en zwaar dat ze afbreken. Dat brengt de boom ernstige schade toe, het kan zelfs het einde van de boom betekenen. En dat is echt zonde. Knotbomen vormen zo’n typisch beeld in ons landschap. Bovendien voelen veel vogels, vleermuizen en insecten zich thuis in en op een knotboom. Knotbomen zijn dan ook erg waardevol.”

Heb jij ten minste vijf te onderhouden knotbomen zoals knotwilgen en knotelzen? Met takken die minstens vijf jaar oud zijn? Of houtkanten met takken van vijf tot tien jaar oud? En wil je een beroep doen op het houtzoekersteam van RLSD? Geef dan zo snel mogelijk (liefst voor 1 november) jouw naam en voornaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres, alsook het aantal te beheren bomen en hun locatie door via jan@rlsd.be of 052 33 89 11.

Via deze gegevens kan je je ook inschrijven voor de gratis workshop ‘veilig knotten met de kettingzaag’ die op zaterdag 22 oktober 2016 plaatsvindt in Aalst. De workshop combineert theorie en praktijk en duurt van 09.00 tot 16.00 uur. ’s Middags worden er broodjes en drankjes voorzien. Opgelet, snoeiwerk van andere bomen behoort niet tot het takenpakket van houtzoekers.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *