Woonzorgcentrum Klateringen blaast 10 kaarsjes uit…

Op 13 januari van het jaar 2010 opende woonzorgcentrum (WZC) Klateringen in Ninove zijn deuren. Met zijn 165 vaste bewoners en 4 plaatsen voor kortverblijf was en is het een van de grootste van de stad. Ze blaasden vandaag 10 kaarsjes uit. De komst van een nieuw woonzorgcentrum was ook een grote sprong vooruit voor Ninove. Tot dan had je het OCMW-rusthuis, dat eigenlijk een verbouwd ziekenhuis was. Heel wat bewoners lagen er met drie of vier op een kamer. Ook het kleinere rusthuis in Denderwindeke was niet meer mee met de tijd. Het nieuwe gebouw was dus een verademing. Ninove liep op het vlak van infrastructuur jaren achter, en van de ene dag op de andere had men een voorsprong opgebouwd. “We grepen de nieuwbouw ook aan om onze werking te herbekijken, en daar plukken we nu nog de vruchten van. We stemden onze werking en de samenstelling van de teams af op de noden en wensen van onze bewoners. En dat liep en loopt vlot”, zegt Steven Sonck.

Men heeft de naam van ‘OCMW-rusthuis’ kunnen afschudden. Op het vlak van zorg en infrastructuur mag men zeker naast collega-woonzorgcentrums staan. Neem nu bijvoorbeeld de kamers. Die zijn bovengemiddeld groot, wat het voor de bewoners extra comfortabel maakt. En ook op het vlak van maaltijden hebben we een grote troef, omdat men een eigen keuken heeft. Waar sommige rusthuizen hun warme maaltijd op pakweg drie manieren kunnen bereiden, kan men dat hier op zes verschillende wijzen. Dat maakt een verschil voor onze mensen.

Vroeger kocht je een huis op je twintigste en ging je op je 75ste naar een rusthuis, als het moeilijker ging. Vandaag zien we dat meer en meer mensen op hun 65ste hun huis verkopen en verhuizen naar een appartement, waar ze zo lang mogelijk proberen te blijven. Via zorg aan huis en allerlei technische hulpjes kán dat ook makkelijker. De stad Ninove gaat daarom de komende jaren nog sterker inzetten op onder meer zorg aan huis en valpreventie. In Denderwindeke werkt men daarnaast aan een tweede ontmoetingscentrum (het huidige ‘De Fontein’ bevindt zich in Klateringen, red.), waar senioren ’s middags kunnen lunchen en samen zijn. Zo maak je de gemeenschap sterker, zijn je inwoners minder eenzaam en blijven ze langer zelfstandig.

In WZC Klateringen wil men de tuin heraanleggen in 2021, zodat bewoners met dementie zelfstandig een wandeling kunnen maken. Men blijft dus fors investeren in het WZC, zodat men bij de tijd blijft, want de noden van de bewoners veranderen continu. En daar speelt men graag op in. Nu, maar ook de volgende decennia. Het WZC wil van 2020 een feestjaar maken. Vandaag werd het startsein gegeven met een nieuwjaarsreceptie voor bewoners en personeelsleden. Later volgen nog een fototentoonstelling, een apart krantje, een opendeur, een spel zonder grenzen met bewoners en personeel … en ga zo maar door.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *