Werkloosheidscijfers in Oost-Vlaanderen opnieuw gestegen…

De recentste cijfers van de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt voor de maand december zijn niet denderend. Tegenover dezelfde periode vorig jaar, is het aantal werkzoekenden gestegen met 5,4% procent, terwijl de gemelde vacatures dalen met 19,1%. In stad Gent bedraagt de terugval van de vacatures bijna 37%. Eind december 2020 telde Oost-Vlaanderen 42.697 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dit is een stijging met 5,4% of 2.178 NWWZtegenover één jaar eerder. De Oost-Vlaamse werkzoekendengraad bedraagt 5,8%, dat is hetzelfde niveau als twee jaar geleden. Op jaarbasis zien we een stijging in het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag (10,2%) en bij de vrij ingeschreven werkzoekenden (+2,4%). Voor de andere groepen, waaronder de schoolverlaters (-8,2%), noteren we een daling.

Volgens Graydon lag het aantal faillissementen in Vlaanderen in 2020 ruim een kwart lager dan in 2019. Maar het lage aantal faillissementen houdt geen verband met de actuele gezondheid van het Belgische bedrijfsleven. Wel met het overheidsmoratorium op de faillissementen en de ondersteunende maatregelen van de overheid voor het Belgische bedrijfsleven. De echte storm aan faillissementen- en herstructureringen wordt voor dit jaar voorspeld, met stijgende werkloosheidscijfers als gevolg.

Wat de Oost-Vlaamse werkgevers betreft, zien we in december 2020 dat er 4.263 vacatures in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzUR) rechtstreeks aan VDAB zijn gemeld. Dat is 3,4% minder dan in december 2019. Als we naar de jaarcijfers kijken, dan werden er vorig jaar 53.062 vacaturesrechtstreeks aan VDAB gemeld, 19,1% minder dan in 2019. In stad Gent bedraagt de terugval zelfs 37%. In de sector horeca en toerisme daalde het aantal ontvangen vacatures het sterkst (-51% in heel Oost-Vlaanderen en -61% in Gent).

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *