Werkloosheidscijfers bij jongeren opnieuw gestegen…

De coronacrisis deed op haar hoogtepunt in maart en april de werkloosheid in Oost-Vlaanderen abrupt en sterk stijgen. Hierdoor werden we in die anderhalve maand tijd teruggekatapulteerd naar de arbeidsmarktsituatie van begin 2018. Door de gedeeltelijke heropstart van de bedrijven nam het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) in mei en juni gelukkig terug licht af. Op jaarbasis is de impact wel nog steeds zeer duidelijk: eind juni 2020 telde Oost-Vlaanderen 44.085 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ), dat zijn er 4.453 of 11,2% meer dan in juni 2019. Regionaal stijgt de werkloosheid het sterkst in regio Sint-Niklaas- Dendermonde (+13,2%).

Bij jongeren stijgt de werkloosheid een stuk sterker dan bij andere leeftijdsgroepen (+20,7% bij 20-24-jarigen), en hun aantallen zullen nog sterk toenemen in de zomermaanden door de instroom schoolverlaters. Zeker voor de zwakkere profielen onder hen (schoolverlaters zonder diploma bijvoorbeeld) zijn de vooruitzichten niet rooskleurig en is er nood aan extra ondersteuning. Samenwerkingen van VDAB met partners, zoals de Gentse pop-up ‘Klaar voor take-off’, proberen hieraan tegemoet te komen.

De crisis had natuurlijk ook gevolgen op het aantal gemelde vacatures in de maanden maart en april. Het aantal vacatures in die periode halveerde ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar.

Sinds mei dit jaar zien we gelukkig een lichte toename van het aantal ontvangen vacatures in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzuR), en in juni lag het aantal op zowat hetzelfde niveau als in juni 2019. Cumulatief over de laatste 12 maanden blijft de afname hierdoor nog relatief beperkt (-5,7%). VDAB blijft wel voorzichtig gezien de onzekere toekomst (denk aan de impact collectieve ontslagen in bepaalde sectoren, een tweede golf van het virus, het vertrouwen van ondernemers om te investeren/opnieuw aan te werven, etc.).

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *