Werkgroep Stop de Armoede organiseert actie op Markt…

Aanstaande zaterdag 17 oktober is de Werelddag van Verzet tegen Armoede. In Aalst organiseert Werkgroep ‘Stop de Armoede’, een samenwerkingsverband van middenveldorganisaties en mensen in armoede, jaarlijks een sensibiliserende actie in het straatbeeld. Dit jaar belichten zij het gebrek aan inkomen van ongeveer 3.000 Aalsterse gezinnen en de vele vooroor­delen die daaraan ten grondslag liggen. De laagste inkomens moeten omhoog, want armoede is in de eerste plaats een gebrek aan geld om in je eigen bestaan te voorzien.  De laagste inkomens – zoals een leefloon, een ziekte- of werkloosheidsuitkering, een pensioen of de laagste lonen uit werk – zijn onvoldoende om menswaardig te kunnen leven.

Bovendien is de toegang tot die laagste inkomens steeds moeilijker: administratieve rompslomp, strengere controles en toegangsvoorwaarden ontmoedigen mensen zodanig dat zij hun rechten niet meer opnemen.  Zo komen meer en meer mensen in de kou te staan, vaak ook letterlijk zonder een dak boven hun hoofd, én dat met de winter voor de deur én corona in het land. De voorbije jaren is de bescherming vanuit de sociale zekerheid steeds meer afgebouwd en zo stijgt onderbescherming.  De jacht op mensen aan de onderkant van de samenleving wordt gevoed door negatieve stereotypen zoals ‘profiteurs’ en ‘fraudeurs’. Daar zeggen wij STOP tegen. STOP!

Niemand kiest voor een leven in armoede… Stop met het stigmatiseren en veroordelen van mensen die proberen te overleven. Doorbreek de stilte.  Doorbreek de muur van vooroordelen. Ga het gesprek aan met mensen in armoede. Pas als we door die muur geraken, kan solidariteit groeien en zullen de laagste inkomens boven de armoedegrens opgetrokken worden.

Deze zaterdag tussen 15.00 en 16.30 uur op de Grote Markt, kan je hélemaal coronaproof komen luisteren, kijken, spreken over de vooroordelen waartegen mensen in armoede elke dag moeten vechten.  Ook al eens gedacht “eigen schuld, dikke bult” en “dat ze gaan werken, de luierikken!”?  Wel, je bent niet alleen. Mensen in armoede worstelen ook met deze uitspraken en vertellen graag hoe zij hun best doen om de armoedecirkel te doorbreken en vechten tegen deze uitspraken. Dialoog helpt die muur afbreken: als we mét mekaar spreken, zien we de mens achter de muur, achter het vooroordeel.  Want iedereen is tenslotte mens. Dat kunnen ze niet alleen. Jouw hulp is nodig.  Armoede kunnen we pas echt bestrijden met iedereen samen: burgers, scholen, sociale diensten, trajectbe­geleiding naar werk, werkgevers, de overheid… kortom, iedereen!

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de laagste inkomens omhoog gaan. Tot op de grens van een minimaal menswaardig inkomen, zodat kinderen en hun ouders nieuwe kansen krijgen  én kunnen grijpen. De armoedecirkel doorbreken. Want je kiest niet waar je wieg heeft gestaan. Zo lang we dat niet doen, blijven we armoede (re)produceren en dat is niet alleen vreselijk voor de getroffen gezinnen, maar het weegt ook op het welzijn en de welvaart van ons allemaal.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *