Weiland wordt wetland dankzij het project ‘Wetlands4Cities’…

Met het project Wetlands4Cities wil Natuurpunt vol inzetten op klimaatrobuuste natuur in en rond enkele Vlaamse steden. Op vijf verschillende projectlocaties gaat het de komende twee jaar inzetten op het ontwikkelen en versterken van natte natuur als middel tegen droogte, hitte en overstromingen. Eén van deze projectgebieden is de Zurendries langs de Hoezebeek in Aalst. Natuurpunt koos in Oost-Vlaanderen ondermeer voor de vallei van de Hoezebeek in de Zurendries in Aalst. “We willen hier, samen met een private eigenaar en de stad, meer water bufferen in de beekvallei. Zo hopen we overstromingen zoals op 4 juli 2021 te voorkomen. De beekvallei ligt in overstromingsgevoelig gebied en heeft bij hevige neerslag steeds vaker af te rekenen met wateroverlast. We plannen de beboste beekvallei in te richten als wetland. Dit heeft naast een versterking van het sponseffect ook een positief effect op de biodiversiteit en zorgt voor een betere waterkwaliteit in het gebied,” zegt de voorzitter van Natuurpunt Aalst Rik De Baere.

Natuurpunt stelt voor om één of meerdere stuwen in de beekvallei te plaatsen om het water tijdelijk op te vangen en te bufferen bij hevige neerslag om zo stroomafwaarts overstromingen o.a. in de stadskern van Aalst te voorkomen. De Hoezebeek vormt een groot risico omdat de grote volumes regenwater uit dit bekken vanuit Haaltert, door het centrum van Aalst moeten passeren en daar via de riolering naar boven dreigen te komen. Om de boszone zelf als wetland in te richten wil Natuurpunt, in samenwerking met de partners, ook een deel van de oevers laten afgraven. Zo verruimen we de moeraszone, kan de beek hermeanderen en frequenter overstromen zonder schade. Dat stimuleert de plantengroei langs de oevers en in de vallei waarvan de vegetatie met gele lis, riet, zegge, dotterbloem… zeer kenmerkend is voor natte natuur. Ter voorbereiding van deze inrichtingsmaatregelen laat Natuurpunt eerst nog een hydrologische studie uitvoeren van de Hoezebeek.

Voor dit deelproject van Wetlands4Cities werkt Natuurpunt samen met de stad Aalst en de private eigenaars van de gronden in de beekvallei. Voor de stad Aalst biedt Wetlands4Cities de kans om zich beter te wapenen tegen klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. Daarnaast zal het wetland ook toegankelijk zijn zodat de Aalstenaar het gebied via de Hoezekouter kan ontdekken en er verkoeling kan zoeken op hete zomerdagen.

Tot slot is een ook een samenwerking tussen Natuurpunt en Ecover, de producent van ecologische wasmiddelen. Die steunt het project dankzij middelen uit de meerverkoop tijdens de eerste coronagolf. In enkele projectgebieden wordt ook onderzoek gedaan naar de effecten van hitte en droogte in samenwerking met Curieuzeneuzen in de Tuin.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *