Weergaloze 90ste granieten carnavalsstoet…

Carnaval Aalst met JJ De Gucht Persregio DenderOilsjt viert Carnaval. De carnavalsstoet trok vandaag voor de negentigste keer door de straten van Aalst. Een granieten editie die op massale belangstelling kon rekenen. Goed 90.000 kijklustigen genoten van een fantastische parade. Ondanks de koude temperaturen startte de carnavalsstoet onder een aangename winterzon. Eén (fikse) hagelbui joeg de toeschouwers even naar binnen, maar het grootste deel van de namiddag en de avond bleef het droog in Aalst. Vijfenzeventig officiële en 189 losse carnavalsgroepen verblijdden het publiek met kleurrijke kostuums, spitsvondige satire en soms metershoge praalwagens. Noord-Koreanen, Catalanen, lokale varianten op #Metoo waren alomtegenwoordig in de stoet. Ook het stadsbestuur moest het traditioneel ontgelden, de rekening in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen werd alvast door de carnavalisten gemaakt. En de Bende van Nijvel? Die kwam ook aan bod, zij het niet rechtstreeks: wel opvallend veel doofpotten gezien. De (internationale) pers heeft Aalst gevonden. Nooit eerder noteerde de stad zoveel aanvragen tot persaccreditaties, van Polen tot in Mexico zal Aalst Carnaval op tv te zien zijn. Op de tribune noteerden we enkele bekende gezichten uit de politieke wereld zoals Alexander De Croo, gedeputeerde Jozef Dauwe en burgemeesters uit omliggende gemeenten. En ook Ilse Uyttersprot was present. De schepen van Feestelijkheden gaf eerder nog via sociale media aan verstek te moeten geven na een acute medische ingreep, maar ze was alsnog present op de tribune.

Net als de voorgaande jaren kreeg veiligheid absolute prioriteit. Vanuit de veiligheidscel werd de stoet elke seconde gemonitord. Blauw op straat en de plaatsing van betonblokken garandeerden de veiligheid van alle bezoekers. Rond middernacht nemen ‘pompiers’ hun plek in op de twee grootste feestpleinen: de Grote Markt en het Vredeplein. Dit jaar werd één pompier meer toegelaten op de Grote Markt en ook positief is dat er op die plek meer horecazaken open zijn dit jaar. Zo heropende ex-Prins Kristof De Vos het legendarische carnavalscafé Den Beiaard en worden café De Klok en de voormalige tapasbar Tapasco pop-upcafés tijdens Carnaval.

De muziekinstallaties van de pompiers zijn serieel op mekaar aangesloten en één dj zorgt voor de muziek, die tegelijk op Grote Markt als op het Vredeplein te horen zal zijn. Gedurende de drie feestnachten wordt er op toegezien dat constructies groter dan 1.5 m x 1.5 m x 1m niet op beide pleinen kunnen. Deze maatregel is er om de veiligheid van de feestende menigte te kunnen garanderen.

Het verkeer verliep vlot: in 71 gevallen werd een voertuig getakeld of een uitrijvergoeding aangerekend. Dit gebeurde enkel waar de voertuigen de algemene veiligheid of de doorstroom van de stoet in het gedrang brachten. Bijkomend werden 229 gas-boetes voor parkeerinbreuken opgelegd. De brandweer heeft geen carnaval gerelateerde interventies moeten uitvoeren. De hulpposten van Het Rode Kruis Vlaanderen voerden 15 verzorgingen uit (2<16jr, 13≥18jr). De spoeddiensten van de Aalsterse ziekenhuizen hebben 7 personen verzorgd (2<16jr, 5≥18jr). De politie heeft 1 persoon bestuurlijk aangehouden, voor openbare dronkenschap. Tijdens de stoet was 1 kind even verloren gelopen, maar de jongen kon vrij snel herenigd worden met de ouders.

Op basis van artikel 12 in de tijdelijke politieverordening veiligheid (de verkoop van alcoholische dranken via drankautomaten en/of privé-initiatieven, waarbij deze verkoop georganiseerd wordt op de openbare weg of een plaats palend aan de openbare weg waarvoor geen vergunning afgeleverd werd, is op het ganse grondgebied van de stad Aalst verboden) werd 1 verkoopactiviteit van alcoholische dranken stopgezet.

Ook tijdens deze carnaval gaan de WHISKY-ploegen op pad. Politieagenten voeren verkleed controles uit, dit om handelaars op te sporen die ondanks het verbod toch sterke drank verkopen aan minderjarigen én om corrigerend op te treden bij jongeren die in het bezit zijn van alcohol of dronken zijn; ook de ouders worden verwittigd. De WHISKY-ploegen van de Lokale Politie Aalst hebben deze namiddag 5 minderjarigen (5<16jr) aangetroffen in het bezit van alcohol.

Om Aalst carnaval veilig te laten verlopen werden vandaag 25 brandweermannen, 40-tal medewerkers in de hulpposten, 7 ziekenwagens, 264 politiemensen en een 100-tal beroepskrachten van de diensten Facility en Onderhoud openbaar domein ingezet. Daarnaast werden ook nog tal van vrijwilligers ingeschakeld. Deze nacht worden 17 brandweermannen, 50 medewerkers in de hulpposten, 5 ziekenwagens en 25 politiemensen ingezet.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *