Wedstrijd geveltuintjes schot in de roos in Geraardsbergen…

In Geraardsbergen werden tot nu toe meer dan 50 geveltuinen aangelegd. Om dit te vieren lanceerde het lokaal een wedstrijd ‘Mooiste geveltuin van Geraardsbergen’. Vijftien geveltuintjes dongen mee. Het geveltuintje van Ingrid en Olaf haalde met 64 stemmen de titel van Mooiste geveltuintje van Geraardsbergen 2024. Ze wonnen daarnaast ook een waardebon van Graag Geraardsbergen ter waarde van 50 euro. Het lokaal bestuur van Geraardsbergen neemt sinds 2021 aan het project #1000geveltuintjes van SOLVA, een intergemeentelijk samenwerkingsverband voor streekontwikkeling in Zuid-Oost-Vlaanderen. Deze campagne is een uitwerking van een TOP20-maatregel uit het regionaal klimaatplan, waarbij SOLVA samen met 21 Oost-Vlaamse steden en gemeenten 1000 geveltuintjes wil realiseren tegen 2030.

Het geveltuintje van Ingrid en Olav haalde het nipt, met 64 van de 319 stemmen. De tweede geveltuin haalde 63 stemmen, de derde plaats ging naar het geveltuintje dat 43 stemmen haalde. Ze winnen een waardebon van Graag Geraardsbergen van 50 euro. Daarnaast werden nog 5 extra waardebonnen verloot onder de stemmers. De winnaars werden vorige week op de hoogte gebracht.

Winnares Ingrid Lewyllie: “We vonden de Nieuwstraat kaal en wilden haar opfleuren. We zagen de aanleg van het allereerste geveltuintje in 2021 en waren onmiddellijk verkocht! We vroegen tips aan de bloemist. De voorgevel ligt op het zuiden, dus kozen we voor een plant die goed tegen de zon kan. Onze garage is ook beschilderd met groen en gras (en onze kat), zodat alles een mooi geheel is. We vinden dit een heel leuk initiatief.”

Geveltuinen bieden veel voordelen. Bij de aanleg worden tegels uitgebroken, waardoor regenwater in de bodem kan sijpelen. Geveltuinen geven ook meer kleur aan de straat. ’s Winters zorgen bladhoudende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt, en in de zomer houden ze hem koel. Vogels en insecten vinden er voedsel en een nest- of slaapplaats. Planten verbeteren bovendien de luchtkwaliteit, want ze produceren zuurstof en filteren fijn stof.  Ze brengen mensen aan de praat. Elke tegel die vervangen wordt door groen draagt dus bij aan een prettiger leefklimaat.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *