Waardevolle gedichten van Alfons van de Maele werden weg geschonken aan het Aalsterse stadsarchief…

Alfons van de Maele stond bekend als de ‘werkman-dichter’. Als arbeider en dichter was hij een van de bekendste inwoners van Erembodegem, waar ook een straat naar hem genoemd is. Zijn archief verhuist nu naar het Stadsarchief. Het is Dirk De Schepper, een van zijn kleinzonen, die het initiatief voor deze schenking nam. Samen met vijf broers en drie zussen (waarvan onlangs 1 zus is overleden) helpt hij dit unieke familiearchief te bewaren voor de toekomst door het te schenken aan het Aalsterse stadsarchief. Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Archief: “We krijgen geregeld de vraag om een schenking te aanvaarden. Het spreekt voor zich dat we hierop enkel kunnen ingaan wanneer de schenking een meerwaarde voor de Stad betekent en dat staat hier buiten kijf. De collectie bevat onder andere afbeeldingen, briefwisseling en handgeschreven gedichten.”

Jan Alfons van de Maele werd op 22 januari 1874 geboren te Erembodegem en overleed er op 30 september 1938. Zijn gedichten verschenen in de kranten De Volksstem, Klokke Roeland en De Vrije Werker (kranten die ook in het stadsarchief bewaard worden en online kunnen ingekeken en doorzocht worden via www.madeinaalst.be).

In 1908 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Verzekens voor het volk’. Deze dichtbundel was voorzien van een inleiding door Emiel Fleerackers S.J. waarin stond: “Vriend Alfons, word nooit of nooit een groot dichter, maar blijf wie gij zijt…”. Van de Maele volgde deze raad op en schreef enkel over zijn thuissituatie, godsdienst, zijn leven, de Vlaamse en sociale strijd en de natuur en de mensen rondom zich. Alfons was geïnspireerd door Guido Gezelle, die hij beschouwde als zijn grote meester en net als Gezelle schreef hij zeer godsdienstig.  In totaal verschenen een tiental versbundels van zijn hand.

Drie dagen na zijn communie in 1885 ging hij als garentwijnder aan de slag in een Aalsterse textielfabriek. Later volgden jobs als jute-, merinos- en satijnwever, werkte hij in een breigoederenfabriek en als leersnijder en paardenknecht. Vanaf 1919 tot 1933 was hij inpakker-verzender bij Standaard-boekhandel in Brussel.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *