VTI-leerlingen starten project op rond kleinschalig wonen…

Afgelopen donderdag werd in het VTI van Aalst het STEM-project “Kleinschalig Wonen” voorgesteld aan het grote publiek. Om een antwoord te bieden op de vraag van steden naar duurzamere woonoplossingen werd er gekozen om een tweejarig project op te starten waarbij de leerlingen een kleine woning van 40m² zullen bouwen, in samenwerking met partnerbedrijven. Aalst zal heel wat woongelegenheden moeten bijbouwen om tegemoet te komen aan de vraag naar meer betaalbare woningen binnen de stad. Stad Aalst neemt hierbij de positie in om de binnenstad te “verdichten” en om de oude industriële gebouwen te laten plaats maken voor vernieuwende woonoplossingen. “Met dit in het achterhoofd werd dit project opgestart,” verduidelijkt Ellick Geeroms, een van de bezielers van het project en leerkracht in het VTI. “Wij hebben ervoor gekozen om een praktijkproject op te starten waarbij de leerlingen Bouw- en Houtkunde een kleinschalige woning van 40 vierkante meter zelf zullen bouwen.”

Zo’n microwoning is een woonunit voor 2 personen dat bestaat uit een sanitair gedeelte, een slaapgedeelte en een tussenliggende leefruimte. Deze kleine woningen hebben een heel lage kostprijs wat dit natuurlijk heel interessant maakt als betaalbare woonoplossing voor steden. De leerlingen zullen door middel van houtbouw de skeletstructuur opbouwen en nog andere energiebesparende bouwtechnieken gebruiken. Het eindresultaat zal een bijna volledig afgewerkte, energiezuinige woning zijn.

“Dit project laat toe aan leerlingen van Bouw- en Houtkunde om samen te werken aan een groter project,” zegt Ben Van der Schueren, Technisch adviseur van de houtafdeling “Dit betekent dus dat de leerlingen de praktische uitvoering van een werf van A tot Z moeten opvolgen. Ze zullen problemen creatief moeten oplossen en zelf initiatieven moeten nemen om het project tot een goed einde te brengen.” Daarnaast wordt er ook samengewerkt met heel wat partnerbedrijven, waaronder Hertecant Hout, Janssens en Janssens, De Somer, Unilin en Provincie Oost-Vlaanderen. De leerlingen kunnen zich zo specialiseren in hedendaagse bouwtechnieken en deze meteen toepassen in de praktijk in de microwoning. Dit project behoort tevens tot de lopende projecten van het Regionaal Technologisch Centrum Oost-Vlaanderen (meer info: www.rtcoostvlaanderen.be/kleinschaligwonen).

Deze week werd het project officieel gestart, en de afgewerkte woning zal over 2 jaar worden voorgesteld aan het grote publiek.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *