Vooruit pleit voor een open communicatie rond windmolens…

Vooruit Geraardsbergen is het geklungel van de meerderheidspartijen beu, en vraagt een open communicatie en meer draagvlak rond de gesprekken van de windmolens die in Geraardsbergen zouden geplaatst worden. We moeten dringend een omslag maken in ons energiebeleid. “Daar is iedereen het over eens”, meent Vooruit-raadslid Bram De Geeter, “en windenergie zal daar zeker een belangrijke rol in spelen”. Maar door slecht – of eigenlijk: niet – te communiceren over de windmolen in Schendelbeke, vernietigt de Open VLD-CD&V-meerderheid het draagvlak voor toekomstige maatregelen om onze energie schoner en goedkoper te maken. Vooruit wil dat men nu meteen open kaart speelt over eventuele toekomstige projecten. De Geeter: “Het is de enige kans die men nog heeft om iedereen mee te krijgen in dit verhaal”.

Vooruit heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd dat mensen zich een bult gingen verschieten als er opeens een windmolen van 200 meter hoog in het landschap zou verschijnen. “Zoals steeds werd ook dit weggewuifd”, stelt De Geeter, “we werden enkel op wat gewauwel getrakteerd van de burgemeester over de noodzaak van schone energie, iets dat voor iedereen ondertussen wel duidelijk is, denk ik!”.

Het standpunt van de socialisten was steevast als volgt: de mensen – buiten diegenen uit de directe omgeving – zijn niet op de hoogte en zullen dus geschokt reageren als de windmolen er plots staat. “Volgens mij had het bestuur er eigenlijk geen benul van hoe hoog 200 meter wel is”, denkt De Geeter, “ik heb nochtans op de gemeenteraad eens de vergelijking gemaakt met ‘twee derde van de Eiffeltoren’ maar blijkbaar was men – nog maar eens – ziende blind”. Men had kunnen – móeten – weten dat je de windmolen zou kunnen zien van in Moerbeke tot in Ophasselt. “Dit is niet enkel van belang voor Schendelbeke en Nederboelare, maar voor héél Geraardsbergen”, aldus De Geeter, “men had álle inwoners moeten voorbereiden op deze mastodont!”. Ondanks het feit dat De Geeter al vreesde dat de windmolen ‘nogal hoog zou uitvallen’, was hij zelf toch nog geschrokken toen hij hem de eerste keer in vol ornaat zag staan. “Ik reed met open mond bijna met mijn wagen de gracht in!”, zegt hij.

Bij Vooruit zijn ze er van overtuigd dat het nochtans anders had kunnen lopen. “Had men vroegtijdig en open gecommuniceerd, dan had men de bevolking perfect mee kunnen krijgen in het verhaal”, meent De Geeter, “iedereen beseft immers dat we opofferingen moeten maken om deze energiecrisis af te weren”.  De socialisten vinden het een gemiste kans: had het bestuur dit anders aangepakt, men had een basis kunnen leggen voor een daadkrachtig energie- en klimaatbeleid. De Geeter: “Deze meerderheid heeft nog maar eens een gouden kans de nek omgewrongen”.

In de gemeenteraad wordt al sinds vorig jaar gevraagd om open te communiceren over álle plaatsen die in aanmerking komen om er windmolens te plaatsen. “Men vindt echter altijd wel een reden uit om dit niet te hoeven bekend te maken”, zegt De Geeter, “terwijl je zou verwachten dat het bestuur ondertussen doorheeft dat niet eerlijk en open communiceren altijd als een boomerang terug in het gezicht komt”. Volgens Vooruit is deze meerderheid ‘bang van de eigen bevolking’ geworden en durven ze daarom geen open debat meer aangaan. “Het is natuurlijk niet onbegrijpelijk dat het stadsbestuur zijn burgers niet meer recht in de ogen durft te kijken”, stelt De Geeter, “want die bevolking heeft het wel gehad met dit blunderende bestuur”. De sluiting van het zwembad en de materniteit, de belastingverhoging, de halvering van de mantelzorgpremie, de onbruikbare mondmaskers, … de Geraardsbergse bevolking heeft heel wat om boos over te zijn!

Er is volgens de socialisten een rode draad te ontwaren in dit alles. “Dit bestuur denkt dat we nog in de vorige eeuw leven en dat je mensen zomaar wat op de mouw kan spelden”, aldus De Geeter, “maar burgers van vandaag zijn niet meer voor één gat te vangen”. Het is extra pijnlijk dat deze meerderheid zo fier is op de inspraak die men zogezegd geeft aan de burger. “Dankzij de dorpsraden gebeuren er inderdaad prachtige dingen”, aldus De Geeter, “maar als het écht om de knikkers gaat, heeft de modale Geraardsbergenaar niets in de pap te brokken”.

Vooruit heeft dit soort ‘valse inspraak’ al herhaaldelijk aangeklaagd en zal dit ook blijven doen, maar: “we bereiken ondertussen het punt waarop onze lokale democratie écht wordt bedreigd”. De Geeter kijkt met angst naar 2024. “Met dit bestuur worden extremistische partijen slapend rijk”, zegt hij, “het doet pijn om te zien hoe men de toekomst van deze mooie stad aan het verkwanselen is”.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *