VINCI Fonds combineert peterschap en geldsteun…

Op De Boerderij van het maatwerkbedrijf De Loods was er behoefte aan een koelwagen om de groenten kraakvers bij de klant te krijgen. Van het VINCI Fonds kregen ze niet alleen geld voor een koelwagen, maar bovendien een peter – medewerker uit de Groep VINCI – die hen op allerlei manieren ondersteunt. Ook maatwerkbedrijven zijn ambitieus. Ook hun medewerkers willen trots kunnen zijn op de plek waar ze werken en het product dat ze maken. Op De Boerderij van maatwerkbedrijf De Loods was er daarom behoefte aan een koelwagen om de groenten kraakvers bij de klant te krijgen. Van het VINCI Fonds kregen ze bovenop de financiering ook een peter die hen op allerlei manieren ondersteunt.

De velden van De Boerderij van De Loods liggen er wat mistroostig bij. Zij moeten wachten op de lentezon. Maar in de serres, waar plantjes en kruiden worden opgekweekt, is het een bedrijvigheid van jewelste. In de loods een beetje verderop zijn medewerkers druk bezig boerenkool te sorteren voor de groentepakketten. Vanuit de keuken dampt de prikkelende geur van zelfgemaakte pickles naar buiten. Toch is al dit lekkers, dat op het bord belandt bij gezinnen, scholen en bedrijven uit de (verre) omgeving, niet het doel op zich van deze boerderij aan de rand van Aalst. De Loods is een maatwerkbedrijf, dat mensen die om verschillende redenen uit de boot gevallen zijn op de reguliere arbeidsmarkt, een opstapje geeft naar een reguliere baan.

“Ik woon niet zo ver hier vandaan en De Loods is een begrip hier in Aalst. De Boerderij blijkt een ideale manier te zijn om mensen met een zwaar verleden opnieuw in te schakelen in de arbeidsmarkt. Mijn vrouw is maatschappelijk werker en zij kende de werking. Zo heb ik Bruno ontmoet”, zegt Bernard Van Muylem. Toen bleek dat ze hulp zochten met de aankoop van een koelwagen, sprong hij met plezier bij. Hij hielp De Boerderij het dossier in te dienen en de cijfers op papier te krijgen. Maar zijn steun gaat verder. “Als branch manager ben ik vooral bezig met operationele en commerciële aspecten.” Ditzelfde helikoperzicht paste hij toe op de boerderij. Hij bracht, door advies te verlenen en beschikbaar te zijn, zijn kennis van het organiseren van processen in de private sector binnen in het maatwerkbedrijf. Zo hielp hij samen met Bruno Eeman een vulketting te organiseren. “Het vullen van pakketten verliep nogal chaotisch, de ene pakte wortelen, de andere bloemkool, allemaal door elkaar. We hebben dat proces samen bekeken en een vulketting georganiseerd om het vullen van de pakketten efficiënter te laten verlopen, onder andere door pictogrammen en een rolband te gebruiken.”

Het Fonds VINCI bestrijdt alle vormen van maatschappelijke uitsluiting. Het doet dit met financiële steun aan organisaties en peterschappen voor deze projecten, die een beroep kunnen doen op de expertise van een vrijwillige medewerker van de VINCI Groep. Sinds de oprichting in 2012 ondersteunde het Fonds 111 organisaties met in totaal meer dan 1.745.000 euro.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *