Verenigingen worden in de kijker gezet tijdens Cultuurmarkt…

Volksspelen in Warandepark Haaltert Persregio DenderZondag 16 september vindt Cultuurmarkt Haaltert en het Belgisch Kampioenschap bellemannen plaats op en rond het Sint-Goriksplein in Haaltert. Het centrum van Haaltert ademt cultuur op zondag 16 september. De heel dag zijn er activiteiten om mee te maken en stellen verenigingen zich voor. Ook de Haaltsterse bellevrouw Elke De Pril zal voor het eerst van de partij zijn. Iedereen is welkom om kennis te maken met een 30-tal Haaltertse socio-culturele verenigingen, met een hapje en een drankje te luisteren naar optredens, kijken naar straatanimatie, … Kinderen kunnen zich uitleven in het Warandepark.

Naar aanleiding van Autovrije Zondag wordt iedereen aangemoedigd om met de fiets te komen. Parkeer je fiets pal bij het evenement, aan de rechterkant van de Sint-Gorikskerk. Fietsersbond Haaltert organiseert activiteiten rond de fiets en duurzame mobiliteit: een fietsbehendigheidsparcours voor kinderen, een demo van speciale fietsen: tandem, bakfiets, fietskar,… een infostand over duurzame mobiliteit in onze gemeente.

Is het voor jou niet mogelijk om op Autovrije Zondag met de fiets te komen? Dan kan je parkeren achter het gemeentehuis, aan het Sociaal Huis of aan Centrum De Kouter. De parkings aan het Jeugdheem, de bibliotheek en de postparking worden vanaf 07.00 uur afgesloten voor het verkeer, de Bruulstraat wordt om 12.00 uur afgesloten. Er is een omleiding voorzien langs de Dreef en de Muisstraat.

Doorlopend programma van 11.00 tot 17.00 uur. Standen van een 30-tal Haaltertse socio-culturele verenigingen. Aangevuld met gemeentelijk aanbod van Huis van het Kind, dienst Toerisme, UiTPAS Dender, … Ontdek de deelnemende verenigingen op de volgende bladzijde van deze krant. Iets drinken? Ga langs bij K.W.B.-Haaltert, Mini Museum Mussenzele, Koninklijke Muziekmaatschappij Moed en Volharding, Femma Kerksken en Feestraad. Een hongertje? Ga langs bij Kookclub De Pollepels, Koninklijke Muziekmaatschappij Moed en Volharding, Samana, KVLV Haaltert-Heldergem-Denderhoutem, LIZO en Welzijnschakel ’t Klikt. Doorlopend zorgt de Academie voor Muziek, Woord en Dans voor straatanimatie tussen de kramen.

Van 11.00 tot 17.00 uur. Het WOII-verzetsmuseum De Patrijs in het Warandegebouw (academie) is open van 10.00 tot 18.00 uur. Om 15.00 uur zal je tijdens een rondleiding meer te weten komen over de geheime activiteiten van het schuiloord vanaf juni 1940 tot de bevrijding op 3 september 1944. Ook een bezoek aan het documentatiecentrum van de Heemkundige Kring is de moeite waard. Binnen langs de rechtervleugel van het Warandegebouw (academie). De Bezige Bijtjes Haaltert houden in het Warandegebouw (academie) een opendeurdag met een tentoonstelling van gerealiseerde werken en je kan er deelnemen aan workshops in hand-, naai- en breiwerken. Tijdens Vers Geperst van Davidsfonds Haaltert-Kerksken-Heldergem in het Jeugdheem, Papestraat 10, kan je kennismaken met de afdeling en de activiteiten die ze organiseren. Je kan er ook de boeken uit de Davidsfonds Cultuurgids inkijken.

Podium en nevenactiviteiten. 12 uur en 14 uur: beiaardconcert op het Sint-Goriksplein door beiaardier Kristiaan Van Ingelghem – 12.30 uur: Jeugdharmonie en percussie van Koninklijke Muziekmaatschappij Moed en Volharding – 14.30 uur: Fort Alamo countrydancers – 14.30 uur – 16.30 uur: bezoek mogelijk aan de toren van de Sint-Gorikskerk, georganiseerd door het Sint-Gorikskoor – 15.00 uur: FLAGO Vlagkunst – 15.30 uur: Studenten van de Academie Muziek, Woord en Dans – 18.00 uur: Fried Ringoot met de voorstelling “En? Alles goed?” Warandepark en bib. Van 14.00 tot 16.00 uur brengt Hilde Rogge, een sublieme vertelster, in de bibliotheek verhalen voor jong en oud. Van 14.00 tot 17.00 uur verwelkomt KSA Sint-Lut alle kinderen vanaf de 3de kleuterklas op hun startdag in het Warandepark.

Deelnemers Cultuurmarkt. Academie voor muziek, woord en dans – Beiaardvereniging – Bibliotheek Haaltert – Brouwerij INNOVA – Davidsfonds Haaltert-Kerksken-Heldergem – Feestraad – Femma Kerksken – Fietsersbond Haaltert – FLAGO Vlagkunst – Fort Alamo – Gezinsbond Haaltert-Kerksken – Haaltert Internationaal – Heemkundige Kring – Hobbyclub De Bezige Bijtjes Haaltert – Huis van het Kind Haaltert – Stop Darmkanker – Keurslagerij De Koepoort – Koninklijke Muziekmaatschappij Moed en Volharding – Koninklijk Sint-Gorikskoor – Kookclub De Pollepels – Koor Vrolijke Musici – KSA Sint-Lut – KVLV Haaltert-Heldergem-Denderhoutem – K.W.B.-Haaltert – Mini Museum Mussenzele – Samana Haaltert – Schapenkwekerij De Bosschelle – Seniorenraad – Spellenclub Tizanu – Toerisme Haaltert Infostand – Vaderlandslievende Kring – Welzijnsschakel ’t Klikt.

Tijdens de Cultuurmarkt vindt het Belgische Kampioenschap van de Bellemannen plaats. De bellemannen zullen twee keer roepen vanop de roepsteen tegenover de kerk, de eerste keer om 11.15 uur en een tweede keer om 16.00 uur, gevolgd door de prijsuitreiking om 17.00 uur aan de roepsteen. Tijdens het kampioenschap worden de roepen beoordeeld op draagwijdte van de stem, het correct opvolgen van de teksten, articuleren, maar ook op uitstraling. Elke belleman brengt ook een partner, escorte genoemd, mee, meestal een dame. Ook zij dingen mee naar erkenning en worden beoordeeld op kledij en uitstraling. N.a.v. 50 jaar Cultuurraad werd er gezocht naar een belleman of bellevrouw voor Haaltert. En die werd gevonden in Elke De Pril. Elke zal ook roepen tijdens de Cultuurmarkt en daarna kom je ze misschien wel eens tegen op een ander Haalterts evenement.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *