Varkenskopverkoop mogelijks Vlaams immaterieel erfgoed…

De inrichters van de jaarlijkse Varkenskopverkoop, die dit jaar jammer genoeg niet kon doorgaan wegens de coronapandemie, zijn vragende partij om hun eeuwenoude traditie die sinds enkele jaren terug het levenslicht zag, te laten uitroepen tot immaterieel erfgoed. “Sinds een aantal jaar vieren we opnieuw jaarlijks het naamfeest van Antonius. De inwoners van Iddergem, in de volksmond de  ‘Eregemnaren’ genoemd, zakken dan massaal af naar het dorpsplein voor Sint-Antoniuskermis en de ondertussen befaamde varkenskopverkoop. Volksfiguur Gerrit Borreman maakt zijn opwachting en deelt de ene kwinkslag na de andere uit. Eregem leeft voor die momenten. De opbrengst van het evenement wordt trouwens elke keer geschonken aan vzw Schoonderhage”, vertelt schepen voor Erfgoed Jan De Nul.

Ook voor de traditionele Sint-Antoniusviering in Iddergem strooit corona echter roet in het eten. Schepen voor Feestelijkheden Marnick Vaeyens: “Net als talloze andere activiteiten kan ook dit feest niet doorgaan. Het virus zorgt ervoor dat we verschillende tradities en evenementen helaas een jaartje moeten uitstellen. Al weet ik zeker dat er in 2022 dubbel zo hard gevierd zal worden.”

Daarnaast is er echter ook goed nieuws voor deze traditie. Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis werkt samen met PARCUM en Histories aan een erkenningstraject voor de Sint-Antoniusvieringen (ter ere van Antonius Abt). “Bedoeling is om een overzicht samen te stellen van de bestaande Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen en het hieraan verbonden erfgoed. Het uiteindelijke doel zou een erkenning zijn op de Vlaamse Inventaris Immaterieel erfgoed.

In onze regio gaat het om 2 bloeiende vieringen, namelijk in Herdersem én het schone Eregem. Het traject wordt voor ons opgevolgd door Erfgoedcel Denderland, uiteraard in overleg met de Heemkundige Kring Iddergem. Op die manier wordt het Sint-Antoniusfeest toch nog een beetje op alternatieve wijze in de kijker geplaatst”, besluit schepen Jan De Nul.

Op de foto links bovenaan zie je van links naar rechts Kris (Heemkundige Kring Iddergem), Chris (slagerij Chris en Sandra), Jos (slagerij Keymolen) en volksfiguur Gerrit Borreman. Van zodra de Varkenskopverkoop wordt opgenomen als Immaterieel Erfgoed, zullen wij dit graag bekend maken.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *