Van de Winkel vragende partij voor een speakers corner…

In Aalst is gemeenteraadslid Filip Van de Winkel (CD&V) vragende partij om net zoals in Londen een ‘speakers’ corner, of in het Vlaams vertaald een ‘sprekershoek’ op de Grote Markt van Aalst te laten doorgaan. “Waarom geen speakers’ corner in het Londen-aan-de Dender?”, vraagt hij zich af. “Volgende week dinsdag breng ik een interpellatie op de gemeenteraad omtrent mijn voorstel om een ‘Spreekbalkon’ in onze stad te creëren, naar analogie met de Londense “Speakers ‘Corner”, zegt Van de Winkel. Een Aalstenaar is mondig, creatief, is doorgaans niet op zijn tong gevallen en geeft dan ook graag onverbloemd zijn mening. Honoreerde ooit een stadsgenoot niet onze stad met de titel ‘Londen-aan-de-Dender’?

Welnu, in de noordoostelijke hoek van het Londense Hyde Park staat al sinds mensenheugenis een Speakers’ Corner. Oorspronkelijk werden op bewuste plek criminelen ter dood veroordeeld. Net voor ze werden opgehangen mochten ze nog eenmaal het woord voeren. Tegenwoordig is deze plaats een toeristische trekpleister waar het volk graag heen trekt om het speakers-fenomeen live te kunnen meemaken. Sprekers van diverse pluimage nemen er telkenmale gretig het woord, gaan in gesprek en betekenen alzo een bijzondere attractie én meerwaarde voor de City! Een getuige ter plekke @ Hyde Park: ‘Over alle onderwerpen kan op zondagmorgen worden gediscussieerd of gedebatteerd. Iedereen die wil kan deelnemen aan het debat, maar hoeft dat niet te doen. Iedereen kan ook een debat opstarten. Het gaat er soms geëmotioneerd aan toe. De moeite om eens mee te maken’.

In navolging van Londen ontstonden intussen ook in o.a. Amsterdam, Sydney en Gent soortgelijke initiatieven. Ik zie potentieel in onze stad om ook hier een dergelijk forum te bieden aan de Aalstenaar. In tijden van social media zou een speakers’ corner onze burger opnieuw kunnen laten kennismaken met de traditioneelste en meest rechtstreekse vorm van communicatie, nl. het gesproken woord. Elke Aalstenaar kan er zijn mening uiten omtrent de meest uiteenlopende onderwerpen. Leerlingen ‘Woord’ kunnen er hun eerste declamatiestapjes zetten. Zowel de twintiger als de ouderling kan er zijn ei kwijt. Regels kunnen worden opgesteld: geen haatpraterij, geen louter commerciële reclamedoeleinden, tijdslimiet (?), …

En waar zouden we zo een speakers’ corner dan installeren? We hoeven m.i. geen structurele werken uit te voeren. Ik acht het balkonnetje ter hoogte van de gelijkvloerse ingang tot ons Schepenhuis bijzonder geschikt als ‘spreekbalkon’. De enige die u vandaar zekerlijk de rug toekeert is Dirk Martens. … Zou Jan De Lichte net voor zijn radbraak hier ook nog een woordje hebben mogen placeren?

Burgers zouden elke dag vrijuit gebruik kunnen maken van het spreekbalkon om hun mening te verkondigen. Op zaterdag- en/of zondagmiddag, bv. om 15.00 u., zouden dan – vooraf gereserveerd – via de geijkte kanalen aangekondigde sprekers hun momentum kunnen nemen om hun zeg te kunnen doen. Met het scannen van een QR-code kan men, ter hoogte van het spreekbalkon, te weten komen wie wanneer komt spreken …

“Zou dit niet een nieuwe – overigens kostenloze – attractie kunnen worden in een bruisende stad? Ik ben alvast bereid om het startschot te geven!,” vraagt Filip Van de Winkel zich af. Hij zal tijdens de volgende gemeenteraad de volgende vragen stellen.*Wil de stad het initiatief van een ‘spreekbalkon’ ondersteunen? *Wil de stad dit initiatief – inzonderheid hét wekelijks hoofdmoment op zaterdag- en/of zondag – coördineren?

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *