Van bib en archief naar multifunctioneel ontmoetingscentrum…

In het najaar van 2022 opent ontmoetings-centrum De Lelie de deuren op de site waar vandaag al het administratief centrum, de politie, de brandweer en het jeugdcentrum De Spiraal huizen. De invulling van het centrum, dat zijn naam ontleent aan het voorliggende historische pand ‘De Lelie’ in de Denderstraat, is in de voorbije jaren geëvolueerd van bibliotheek en archiefruimte tot een plek waar brede dienstverlening centraal staat. De Geraardsbergenaar zal er cultuur, ontspanning én de diensten van het bestuur vinden. Het ontmoetingscentrum De Lelie is een overkoepelende naam: het betreft in eerste instantie de smaragdgroene nieuwbouw die vandaag al mooi zichtbaar is op de site. Op termijn zal ook het voorliggende historisch pand gerestaureerd en in gebruik genomen worden.

Initieel zou het centrum enkel de nieuwe bibliotheek en het stadsarchief huisvesten. Twee belangrijke functies die het nog steeds zal opnemen. Het concept en de beleving van een “bibliotheek” is echter door de jaren heen sterk gewijzigd, wat maakt dat de ruimte ook heel wat andere mogelijkheden zal bieden. “Alles is voorzien op de technologische verwachtingen van vandaag én morgen. De Lelie wordt dan ook een ideale plek om onze burgers samen te brengen voor cultuur, vorming en ontspanning”, zegt Ann Panis, schepen van Cultuur.

En er is meer: heel wat administratieve diensten van het lokaal bestuur worden er gecentraliseerd gehuisvest. Vandaag zijn die nog grotendeels verspreid over twee grote sites: het administratief centrum in de Weverijstraat en de OCMW-gebouwen in de Kattestraat. Hetzelfde geldt voor het archief. Momenteel zit het hart en geheugen van onze stad nog verspreid op verschillende locaties en kampen we met een heus plaatsgebrek. Door de belangrijke investering in het stadsarchief kunnen we het erfgoed van onze stad echter centraal, duurzaam, lokaal en zorgzaam bewaren.

Het bestuur werkt al enkele jaren aan een gecentraliseerd beleid van al haar diensten. Door het decreet “lokaal bestuur” uit 2019 werd dit heel concreet. Het samenbrengen van de diensten zet nu de kers op de taart. Het project rond het ontmoetingscentrum werd reeds in de vorige legislatuur opgestart. In totaal is het bibliotheekgedeelte – met zijn diverse functies naar cultuur, ontspanning en vorming toe – geraamd op 5,9 miljoen euro en het centraal archief op 2,7 miljoen euro.

Voor de centralisatie van de diensten is 3,1 miljoen euro voorzien. Voor de toekomstige herontwikkeling van het historisch pand (vroegere “De Lelie”) aan de Denderstraat 2,6 miljoen euro. De bouw van het ontmoetingscentrum kwam tot stand na een openbare aanbestedingsprocedure met marktraadpleging. De nodige budgetten werden voorzien in het vorig en huidig meerjarenplan. Er werd reeds 6,2 miljoen euro van de totale projectkost betaald. Tot slot moet de verkoop van minder duurzaam stadspatrimonium zoals de OCMW-site en de huidige bibliotheek, in rekening worden gebracht.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *