Vakbonden eisen minimumloon van 14 euro voor iedereen…

ABVV voerde deze morgen actie bij textielwasserij Malysse in Geraardsbergen, waar de werknemers ondanks hun ‘essentieel werk’ in deze corona tijden werken aan een loon van minder dan 14 euro bruto per uur. In Oost-Vlaanderen voeren we deze maand actie bij het bedrijf Malysse te Geraardsbergen. Malysse is een wasserij en bedient dagelijks 40% van de Belgische ziekenhuizen en 15% van de Belgische Woon-en Zorg instellingen.  Zij wassen jaarlijks meer dan 12.000.000 kledingstukken, 32.000.000 kg plat linnen en 4.000.000 kledijstukken van bewoners. De werknemers werken er aan een loon lager dan 14 euro.

De werknemers van Malysse zorgden er voor dat Covid patiënten op een veilige manier behandeld werden in ziekenhuizen en stonden dus in de frontlinie in de strijd tegen deze pandemie. Maar ondanks hun essentieel werk verdienen de werkers uit deze sector amper 11,5 euro per uur. Werknemers met meer dan 20 jaar anciënniteit verdienen slechts 12,5 euro per uur. De sector van de textielwasserijen telt ongeveer 5400 werknemers te werk, waarvan het merendeel vrouwen zijn. Het gemiddeld uurloon in deze sector bedraagt 13 euro per uur. Voor vrouwen is dit slechts 12,5 euro per uur.

Hier komt nog bij dat deze werknemers voor de hoge werkdruk die ze ondervinden en de hoge risico’s die ze lopen tot nu toe zelfs geen eenmalige corona-toeslag kregen. En dit ondanks de grote winsten die de werkgevers uit deze sector maken. Voor ons is dit onaanvaardbaar. Daarom plaatsten we dit bedrijf op 14 oktober in de kijker.  Als voorbeeld voor alle helden die werken in essentiële sectoren maar er alles behalve een heldhaftig loon voor krijgen.

Elke 14de van de maand voert het ABVV actie voor hogere lonen, voor een minimumloon van 14 euro per uur, omdat iedereen het hoofd boven water zou kunnen houden!

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *