Tunnel toont Sint-Martinuskerk voor en na restauratie…

Deze namiddag werd de bezoekerstunnel in de Sint-Martinuskerk geopend. Die verbindt het nog niet gerestaureerde schip met het hoogkoor dat wel al gerestaureerd werd. “In deze fase van de restauratie wordt het middendeel van de kerk afgesloten. Door een tunnel te maken, behouden we de verbinding tussen het voorste en het achterste deel”, legt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA) uit. “Meer nog: de bezoekers kunnen zelf de vergelijking maken tussen het reeds gerestaureerde hoogkoor en het deel dat nog moet gerestaureerd worden. Als kers op de taart hebben we in de tunnel kijkvensters gemaakt, waardoor de bezoekers de restaurateurs in het middendeel aan het werk kunnen zien. Er is ook een folder die uitleg geeft over de werkzaamheden en de aandacht vestigt op specifieke elementen en weetjes die anders in de schaduw de overdonderende binneninrichting van de kerk verborgen blijven.”

Na meer dan twee jaar is het hoogkoor van de Sint-Martinuskerk nu opnieuw open voor  het publiek. Tientallen vakmensen zijn sinds begin 2020 intensief in de weer geweest, waarbij soms uitzonderlijke technieken werden gebruikt. De voornamen van al deze vakmensen staan op een bordje in de tunnel. Het is een groep van experten op uiteenlopende  domeinen,  van gewelven, muren, vloer, houtsnijwerk, tot het textiel, schilderijen en kunstwerken. Elk onderdeel werd gereinigd, behandeld en geconserveerd. De ruimte kreeg vernieuwde elektrische voorzieningen, verlichting en detectiesystemen.

De restauratie van het koor leverde enkele verrassende ontdekkingen op. Zo vonden de restauratoren onder meer een 16de-eeuwse muurschildering boven de sacramentstoren. De Nederlandse vertaling van de in het Latijn geschilderde boodschap staat voor: ‘Wat de woede van de ketters vernietigd heeft in dit religieus huis is door het volk en het bestuur van Aalst gerestaureerd in 1604’. De tekst werd aangebracht bij de oprichting van de huidige sacramentstoren, nadat de vorige versie werd vernield tijdens de Beeldenstorm.

“De Sint-Martinuskerk is niet alleen een gebouw voor de eredienst, maar vormt ook één van de belangrijk toeristische attracties van onze stad”, merkt schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (N-VA) op. “De restauratie is een uitstekende gelegenheid om het publiek bekend te maken met de verschillende kunstwerken die in het verleden wat onderbelicht bleven. Ik denk maar aan het Rubensschilderij, de sacramentstoren van Duquesnoy, het ruiterstandbeeld van Sint-Maarten of het grafmonument van Dirk Martens. Gelovig of niet-gelovig, Aalstenaar of toerist: een bezoek aan de Sint-Martinuskerk is altijd een ontdekkingstocht.”

De Sint-Martinuskerk is elke dag geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *