Trek de natuur in met Padstappers tijdens ‘Gaverswandeling’…

Toen er nog geen gsm’s of tablets toegelaten waren op school, zongen wij in onze kinderjaren – vooraleer we op een drafje, de tollenaar omzeilend, de speelplaats over renden – “schipper mag ik overvaren, ja of neen, moet ik dan een tol betalen, ja of neen?”. Op deze wandeling geen tollenaar, wel een schipper die ons overvaart. Naar goede traditie gebruiken we immers op deze wandeling het veer over de Dender. Deze met de hand bediende platte schuit, brengt de wandelaars, dankzij het trekwerk van onze medewerkers, naar de overkant van de Dender. Het decor van de meanderende rivier zorgt daarbij voor rust en onthaasting. Alle afstanden maken vroeg of laat op hun tocht gebruik van deze overtocht.

De wandelaars vertrekken allen vanuit de ruime startzaal op het 50 ha grote recreatiedomein De Gavers. Die accommodatie geeft ons de mogelijkheid een ruim aanbod aan zitplaatsen aan te bieden, wat ons meteen bij een opdracht brengt, ervoor zorgen dat onze wandelaars comfortabel kunnen genieten van met zorg geschonken warme of koude dranken en smakelijk bereide broodjes en snacks. Met een verwenkoffie en/of een mattentaartje als toetje, mikken we op tevreden wandelaars.

De parcoursbouwer en zijn ploeg zorgden de afgelopen weken voor die andere opdracht, het uittekenen van een uitgelezen wandeling, met voldoende rustmogelijkheden. Wie bij ons al wandelde weet dat de verwachtingen hoog mogen zijn, want geen moeite is ons teveel. Wat is er afgezien van het veer, verder nog zoal aan beziens- of ontdekkingswaardig te beleven op deze tochten? Uiteraard is er zoals de naam van de wandeling suggereert, het recreatiedomein De Gavers. De wandelaars trekken er rond de 20 ha grote waterplas, een natuurelement dat de parcoursbouwer zo maar in de schoot krijgt geworpen en waar hij dan ook gretig gebruik van maakt.

Het Moenebroek (10, 16, 22, 26 en 32 km): dit natuurgebied is gelegen halfweg tussen Ophasselt en Schendelbeke en beslaat zo’n 20 ha. Dit erkend natuurreservaat wordt gevormd door een nat elzenbos met enkele bronnen en een groot aantal kwelzones. Doordat de bronnen winter en zomer de bodem vochtig houden, weet enkel de zwarte els hier te overleven. Zij groeien er in het gezelschap van dotterbloemen, slanke sleutelbloemen en verspreidbladige goudveil. Het moerasbos wordt omgeven door een kleinschalig landschap met akkers, hooilanden en weilanden met prachtige meidoornhagen, knotwilgenrijen en poelen. Sommige poelen werden recent door Natuurpunt aangelegd. Ze zorgen niet alleen voor een permanente drinkplaats voor koeien maar zijn ook de voortplantingsplaats van kikkers en salamanders.  Langs de hagen en ruigere perceelsranden kunnen deze amfibieën zich verplaatsen en zo de nieuwe poelen bevolken. Galloway-runderen zorgen voor de begrazing van de malse weiden.

Boelare Meersen (16, 22, 26 en 32 km) en Baronie van Boelare. Dit gebied is een verzameling van meersen, rietvelden, valleibosjes en weiden. Tussen de ruigten tiert en bloeit het kruid weelderig en langs de talloze grachten en greppels waar de wandelaars overtrekken dartelen de libellen. Luister er naar de verschillende vogels die elkaar van je komst verwittigen en geniet van dit ruige stukje natuur.

Karkoolbos (22, 26 en 32 km). Het bos maakt deel uit van een boscomplex dat zich over de Bosberg slingert. Het komt vaak voor in onze wandelingen, en terecht, want het blijft heerlijk ronddwalen onder de kruinen van de eeuwenoude bomen. Op de kortste afstand zetten we een zoektocht uit, zodat de kinderen, tot groot genoegen van hun ouders, zoekend naar de opdrachten de wandeling spelenderwijs kunnen afhaspelen.

Naargelang de afstand, wordt er gerust in het Buitenbeentje in Smeerebbe-Vloerzegem en het buurthuis in Schendelbeke. Onderweg op het recreatiedomein bieden we alle deelnemers een gratis verfrissing aan in de vorm van een fruitbier of een frisdrank. Meer moet dat niet zijn om van een wandeling een heuse wandelbelevenis te maken, een heerlijk dagje uit!

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *