T.OP Dender ‘Ruimte voor water Dendervallei’…

Deze namiddag was Vlaams minister Lydia Peeters aanwezig  in de Geraardsbergse deelgemeente Onkerzele. Peeters was hier om samen met burgemeester Guido De Padt en de andere burgemeesters van de Dendergemeenten en de Provincie Oost-Vlaanderen  kennis te nemen van de eerste resultaten  van de co-creatie week. De Minister was hier voor de opstart  ‘Territoriaal ontwikkelingsprogramma (T.OP) Dender’ te formaliseren en samen het signaal te geven hoe de ruimtelijke uitdagingen aan de Dendervallei verder gaan worden aangepakt. De Dendervallei biedt vele troeven, maar kampt ook met grote ruimtelijke uitdagingen op het vlak van demografie, economie, waterveiligheid, recreatie, mobiliteit en open ruimte, versterkt door een verstedelijkingsgolf vanuit Brussel en de klimaatverandering. Deze uitdagingen vragen oplossingen op maat van de regio die over de verschillende beleidsdomeinen en bestuursniveaus heen gaan. Een gebiedsgerichte samenwerking waarbij instrumenten en middelen gebundeld worden, maakt het mogelijk om deze problemen succesvol aan te pakken. Het ‘Territoriaal ontwikkelingsprogramma (T.OP) Dender’ creëert een kader voor een dergelijke geïntegreerde aanpak.

Vlaamse Regering en Provincie Oost-Vlaanderen pakken met Dendergemeenten ruimtelijke uitdagingen aan in de Dendervallei: goed gestart met de waterveiligheid De eerste resultaten van het samenwerkingstraject rond Ruimte voor water worden zichtbaar. Tijdens een co-creatieweek gingen heel wat betrokken actoren een eerste keer aan de slag met enkele alternatieven voor de aanpak van de wateroverlast. Ook de eerste hefboomprojecten in Geraardsbergen en Ninove krijgen vorm.

Om de samenwerking te bekrachtigen en in aanloop naar de info-markten eind juni 2021 ondertekenden de Vlaamse overheid, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Dendergemeenten het ambitiekader van het Strategisch Plan Ruimte voor Water Dendervallei. “Ze ondertekenden tevens de doelstellingen van T.OP Dender, een engagement om ook andere ruimtelijke uitdagingen in de Dendervallei gezamenlijk aan te pakken!,” laat kabinetsmedewerker Machteld Claerhout aan onze redactie weten.

(Foto: Lydia Peeters)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *