Studenten van VIVES werken met dieren van De Kleppe…

Vandaag tekenden 9 studenten van het postgraduaat Dieren in de Hulpverlening van Hogeschool VIVES present op De Kleppe in Everbeek. Ze brachten er kindjes van 9-11 jaar van buitengewone basisschool De Mozaïek in Geraardsbergen in contact met de zorgkonijnen, zorgkippen, zorggeiten en zorgezels van De Kleppe. In de voormiddag namen de studenten de tijd om de therapieën voor te bereiden. Daarna was het tijd voor een groepsactiviteit met interactie tussen kind en dier. Er werd afgesloten met individuele therapeutische sessies op maat van ieder kind. De gunstige invloed van dieren op mensen met een zorgvraag, staat al jaren vast. ‘Van kinderen met autisme, over personen met meervoudige beperkingen tot dementerende ouderen… dagelijks zien we dat onze dieren wonderen doen, dat ze iets teweeg brengen en dat ze de mensen stimuleren in hun kunnen’, getuigt Kurt, interactiebegeleider op De Kleppe. ‘Zo hebben we het al een aantal keer meegemaakt dat iemand die helemaal geen contact meer maakt, tijdens de interactie met de dieren toch plots iets zegt of zelfs begint te zingen.’

In de VIVES-opleiding leren studenten hoe ze dieren therapeutisch kunnen inzetten. Via specifieke activiteiten op maat van de doelgroep – animal assisted interventions of AAI’s – worden de positieve invloeden van het dier op de mens maximaal benut.

De Kleppe is een totaalproject in de sociale sector. In het vakantiecentrum kunnen kwetsbare mensen terecht: personen met een mentale of fysieke beperking, mensen in armoede, mensen met autisme, personen met een bijzondere hulpvraag. De Kleppe werkt voor kwetsbare mensen, en doet dit samen met kwetsbare mensen. Voor heel wat vrijwilligers of mensen in sociale tewerkstelling biedt werken op De Kleppe een belangrijke houvast. Het centrum biedt een actieve dierenwerking, en kreeg tevens als eerste Vlaamse vakantiecentrum het Autismevriendelijk label.

Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 13 500 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare, en Torhout.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *