STERK! geeft restauratie van Cottemmolen het nodige duwtje…

Een gemeente die zichzelf dé molengemeente van Vlaanderen noemt, maar over niet één draaiende watermolen beschikt… voor de partij STERK! in Erpe-Mere is dit onbegrijpelijk. “Door ons initiatief vorig jaar zal de Van der Biestmolen in Erpe straks weer draaien. En ook voor de Cottemmolen brengen we nu fantastisch nieuws,” zegt vicevoorzitter Ellen Elaut. Erpe-Mere een échte molengemeente is dan ook één van onze speerpunten! Dit beschermd monument werd in 1997 al eens terug maalvaardig gemaakt, mede met een belangrijke subsidie van Agentschap Onroerend Erfgoed. Over de kwaliteit van het toen geleverde werk kan weliswaar gedebatteerd worden! Nauwelijks 10 jaar later kwam de molen stilaan weer in verval. In die mate zelfs dat het rad er vandaag troosteloos en bijna volledig weggeroest bij hangt. Daarom werd reeds in 2017 een nieuwe restauratie-subsidie goedgekeurd teneinde de molen opnieuw maalvaardig te maken, zoals Agentschap Onroerend Erfgoed vereist. Echter begin 2021 was van enige aanvang van restauratiewerken nog steeds geen sprake, en dat terwijl zo’n subsidietoekenning in principe toch slechts 5 jaar draagt.

Daarom stapte STERK! naar de betrokken partijen om te zien waar het schoentje wrong en hoe daaraan kon verholpen worden. In het begin was dat even wat zoeken, maar uiteindelijk vonden we de juiste contacten. “Wij zochten ondertussen ook verder naar mogelijkheden om eventueel bij te dragen tot de funding, o.a. via VZW Herita (van “Open monumenten”) en via energieleveranciers (met in gedachten de overweging om groene stroom op te wekken, wat nog steeds recht geeft op certificaten, dus lopende funding),” zegt gemeenteraadslid Reinout Janssens.

Een zoektocht die nog niet gefinaliseerd is.Ondertussen had onze tussenkomst wel nieuwe gesprekken getriggerd, zeg maar de partijen wakker geschud. En die gesprekken zijn blijkbaar met bijzonder goed gevolg afgerond. Wij vernemen dat er nu een actualisatie van het voorziene kostenbudget volgt, nodig omdat de molen ondertussen toch alweer een aantal jaren in verder verval is. En daarop volgt dan normaal gezien een herziening van de eerder toegekende subsidie. En hopelijk volgt heel snel daarna de échte restauratie (en dat dan liefst wel met een of meerdere aannemers die wél kwaliteit kunnen leveren die net iets langer dan 10 of 15 jaar draagt!…). Het nieuwe doel is naar we vernemen om de molen tegen 2024 weer maalvaardig te maken. Ons idee inzake het opwekken van groene stroom is daarbij voorlopig niet weerhouden. Het team van STERK! volgt het gebeuren verder op.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *