Stad Ninove gaat extra centen uitgeven aan verenigingen…

In april besliste de Vlaamse regering om een Noodfonds Cultuur op te richten voor de hard door de coronapandemie getroffen cultuursector. Ninove ontvangt uit dit fonds van 87,3 miljoen euro een budget ter waarde van 460.683,79 euro. De stad Ninove besteedt deze middelen aan de ondersteuning van het lokale verenigingsleven en de versterking van het plaatselijke cultuur-, jeugd- en sportbeleid. Aan de hand van een vragenlijst polste het stadsbestuur bij de lokale verenigingen naar het inkomstenverlies dat ze sinds het uitbreken van de coronapandemie hadden geleden. De meer dan 130 verenigingen die aan de bevraging deelnamen, meldden 2.125.000 euro aan gederfde inkomsten en extra kosten – een cijfer dat iets zegt over de omvang en het belang van de vrijetijdssector in Ninove. Men vroeg de verenigingen ook hoe ze de toegekende middelen op een duurzame manier zouden willen aanwenden. Met de resultaten van de bevraging werd een voorstel voor een evenwichtige en rechtlijnige verdeling uitgewerkt, dat de gemeenteraad van 17 september goedkeurde.

Om te beginnen krijgen alle erkende sport-, jeugd-, senioren- en cultuurverenigingen dit jaar een dubbele subsidie en volgend jaar een halve extra subsidie, goed voor een gezamenlijke extra subsidie van 171.902 euro in 2020 en 85.951 euro in 2021, bovenop de normale jaarlijkse werkingssubsidies. De harmonieën, die sinds vorig jaar hun provinciale subsidies zagen wegvallen, krijgen daarbovenop nog eens het bedrag dat ze vroeger van de provincie kregen. De Ninoofse carnavalsverenigingen krijgen 42.048 euro extra uit het noodfonds, waardoor elke carnavalsvereniging nog eens haar prijzengeld van de stoet van 2020 zal ontvangen. Een aantal vzw’s die een parochie- of feestzaal uitbaten, ontvangen een premie van 4.000 euro, naar analogie met de hinderpremie die de horeca-uitbaters tijdens de lockdown ontvingen.

Ook de niet-erkende verenigingen kunnen een aanvraag voor een extra subsidie uit het noodfonds indienen. Niet-erkende verenigingen die denken in aanmerking te komen voor een extra subsidie uit het noodfonds, kunnen contact nemen met de dienst cultuur via cultuur@ninove.be of 054 50 52 85.

Tenslotte zal met een deel van het Vlaamse geld extra investeringen gebeuren, die vooral ten goede komen aan de verenigingen. In elk buurthuis wordt wifi geïnstalleerd en er zal een tweede podiumwagen aangekocht worden. 55.000 euro wordt voorlopig niet besteed, maar wordt gereserveerd voor de organisatie van sociaal-artistieke projecten, dorps- of wijkfeesten in 2021.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *