Stad moet sensibiliseren rond waterverbruik vindt sp.a…

In de stad Geraardsbergen wil sp.a de mensen intrinsiek motiveren om waterverspilling te vermijden. Nog nooit is de droogte zo vroeg zo acuut geweest als nu. “De stad moet de inwoners sensibiliseren om waterverspilling tegen te gaan”, vindt sp.a-raadslid Bram De Geeter, “het is immers beter om mensen intrinsiek te motiveren dan te wachten tot er geen andere keuze is dan ze strikte regels op te leggen”. Daarnaast moet er op lange termijn een beleid gevoerd worden om verharding tegen te gaan. “Begin maart hield ik al een interpellatie op de gemeenteraad over de te verwachten droogte”, steekt raadslid De Geeter van wal, “maar toen het in de week erna bijna zonder ophouden regende, leek mijn voorstel zonder voorwerp”. Op dat moment leek het alsof de grondwaterreserves voldoende waren aangevuld.

Nog geen drie maand later blijkt dat dit helaas niet het geval is. “We zijn pas eind mei en de droogte is nu al acuut”, zegt De Geeter, “als het niet gauw begint te regenen, komen we misschien in de problemen tijdens de zomermaanden”.

De Geeter vindt dat de stad haar steentje moet bijdragen. “Op korte termijn moet men een sensibiliseringsactie opzetten om de mensen aan te sporen hun waterverbruik te rationaliseren”, vindt De Geeter, “het is beter om mensen te motiveren om water te besparen dan te wachten tot het hen moet opgelegd worden”. De Geeter: “We stellen in deze coronacrisis vast dat mensen in staat zijn om hun gedrag sterk aan te passen, als ze de ernst van de situatie inzien”.

Deze sensibiliseringsactie zal trouwens niet enkel deze zomer moeten gevoerd worden. “Water zal steeds meer een schaars goed worden”, aldus De Geeter, “door de klimaatopwarming zullen we wellicht vaak met lange perioden van droogte worden geconfronteerd”.

Daarbij aansluitend stelt De Geeter dat een sensibiliseringsactie slechts een klein deeltje is van de te nemen maatregelen. “De stad moet verharding zoveel mogelijk tegengaan”, zegt hij, “opdat de grond weer als spons kan fungeren en het grondwater op peil wordt gehouden”. Dat is volgens het socialistische gemeenteraadslid de enige manier om het watertekort op structurele manier tegen te gaan.

Maar dat zijn maatregelen die op middellange en lange termijn moeten uitgerold worden. “De sensibiliseringscampagne kan men bij wijze van spreken morgen lanceren”, aldus De Geeter, “er is geen enkele reden om het niet te doen”.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *