Stad Geraardsbergen wil zandzakjes te koop aanbieden…

In Geraardsbergen wil het Lokaal Bestuur zandzakjes te koop aanbieden aan zijn inwoners. Dat men de inwoners hiervoor zou geld aanrekenen is niet naar de zin van Vooruit Geraardsbergen, laat staan dat je maar max. 10 zakjes kan aankopen. “Met tien zandzakken ben je niet veel als er watersnood is,” zegt raadslid Bram De Geeter. De gemeenteraad besloot om zandzakjes te bedelen onder de bevolking… tegen 1 euro per stuk en beperkt tot 10. “Dit is toch een heel merkwaardige beslissing”, zegt Vooruit-raadslid Bram De Geeter, “wat kan je nu doen met tien zandzakjes als er echt watersnood is?”. Vooruit heeft ook een probleem met het feit dat er geld wordt gevraagd voor de zakjes. “Je kan even goed zelf zandzakken kopen op de private markt”, aldus De Geeter, “wat is hier de meerwaarde nog van? 

We leven in een tijd van klimaatverandering en we moeten dus rekening houden met meer extreem weer. “We moeten dus ook rekening houden met meer en zwaardere wateroverlast”, zegt Vooruit-raadslid Bram De Geeter, “zeker in Geraardsbergen, waar een groot deel van het grondgebied erg overstromingsgevoelig is”.

Bij Vooruit fronste men dan ook de wenkbrauwen, toen een punt op de agenda van de gemeenteraad verscheen om tegen betaling zandzakken ‘uit te delen’ aan de bevolking. “Men moet tien euro betalen voor tien zandzakken”, zegt De Geeter, “en het wordt tegelijk ook beperkt tot tien, je kan er niet meer aanschaffen”. De socialisten snappen niet waarom mensen moeten betalen – men kan trouwens al zandzakken online aanschaffen vanaf 0,85 euro – en al helemaal niet waarom dit beperkt wordt tot 10 zandzakken. De Geeter: “Tien zandzakken zullen je niet veel opleveren als er écht watersnood is!”.

De socialisten begrepen niets meer van toen men vernam dat het in feite een stock van 7000 zandzakken betreft die de stad verkoopt aan de eigen bevolking. “Men gaat dus een ‘overschot’ aan zandzakken ten gelde maken bij de eigen bevolking”, aldus De Geeter, “terwijl die bevolking in eerste instantie al betaalde voor die zandzakken via de belastingen!”. Heel merkwaardig! Vanzelfsprekend stemde Vooruit tegen deze beslissing, maar een meerderheid van de raadsleden keurde ze goed.

Vooruit snapt wel dat de stad geen tientallen zandzakjes gratis kan uitdelen aan elk gezin. “Maar men had misschien beter gekozen voor iets als een groepsaankoop”, vindt De Geeter, “waardoor een grote groep mensen tegen een erg laag tarief zakken kan aankopen, liefst met nog een bijdrage – een korting –  uit de stadskas erbij”. De stad heeft immers de plicht om de burgers zo goed als mogelijk te beschermen tegen noodweer en ook preventieve maatregelen als deze vallen daar onder.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *