Stad Aalst kiest voor Health&Care Valley op Siesegem…

De Stad Aalst kiest ervoor om op het bedrijventerrein Siesegem een Health&Care Valley op te richten. Het is de ambitie om Siesegem om te vormen tot hét duurzame mekka van zorg en gezondheid. Begin 2021 kunnen de eerste bedrijven hun intrek nemen op het 52 ha bedrijventerrein. De nieuwe Health&Care Valley moet dé referentie worden in binnen- en buitenland op het gebied van zorg, gezondheid en innovatie. Een innovatiehub zal het kloppend hart worden van de bedrijvenzone. Dankzij dit ambitieuze project kan Aalst zich nog meer profileren als zorgstad. De stad heeft via haar vastgoeddochter Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA) een samenwerkingsovereenkomst gesloten met ontwikkelaar NV Cordeel Group en VDS Consult. Deze drie partijen zijn eigenaar van de gronden op het bedrijventerrein. De ORSI Academy van prof. dr. Alex Mottrie speelt ook een belangrijke rol.

ORSI Academy, het unieke opleidingscentrum voor chirurgische innovatie en expertise in Melle van prof. dr. Alex Mottrie geldt als inspiratiebron voor de Health&Care Valley. Alex Mottrie, hoofd Urologie van het OLV ziekenhuis, topdokter én inwoner van Aalst trekt met ORSI zorgprofessionals, investeerders en bedrijven aan die in de toekomst een plaats kunnen krijgen op Siesegem.

De bedrijvenzone Siesegem is exclusief bestemd voor bedrijven die actief zijn in gezondheid en zorg in de brede zin van het woord. Dit sluit naadloos aan bij de strategische beleidskeuze om Aalst verder uit te bouwen als zorgstad. Met twee gerenommeerde ziekenhuizen, een uitgebreid netwerk aan thuiszorgorganisaties, woonzorgcentra, verschillende zorgopleidingscentra en een bloeiende zorgeconomie kan Aalst vandaag de titel van dé zorgstad van Vlaanderen al terecht claimen.

In de toekomst komt er in de bedrijvenzone een Innovatiehub. Dit is een plek waar bedrijven, ziekenhuizen, de vele zorgactoren, burgers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen uit de ruime regio elkaar kunnen ontmoeten. Het samenbrengen van al deze belanghebbenden, biedt kansen om via kruisbestuiving nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, kennis uit te wisselen en opleidingen te organiseren op het vlak van gezondheid en zorg. Innovatie staat centraal. In deze innovatiehub komt ook een incubator voor startende bedrijven. Zorglab Aalst zal in deze hub een thuis vinden als een unieke test- en experimenteeromgeving. Op Siesegem staat niet enkel innovatie centraal, maar natuurlijk ook werkgelegenheid. Bij de ontwikkeling van de bedrijvenzone ligt de nadruk op de creatie van minstens 1 500 kwalitatieve jobs voor zowel laag- als hooggeschoolden. En dat is nodig, want nu pendelen nog teveel Aalstenaars naar Gent, Brussel, Leuven of Antwerpen. Die talenten kunnen binnenkort ook een job vinden dicht bij huis, op Siesegem.

Naast het innovatieve karakter van Siesegem is de locatie misschien nog de grootste troef. Siesegem ligt in het midden van Europa, ten westen van Aalst, pal in het midden van de Vlaamse ruit, op korte afstand van Gent, Brussel, Antwerpen en Leuven via de weg of via het openbaar vervoer. Het auto- en vrachtvervoer wordt gebundeld ontsloten langs een exclusieve toegangspoort op de Siesegemlaan en takt daarna rechtstreeks aan op de E40 en de nieuwe tunnel aan de R41 en N9. De nieuwe, centrale fietssnelweg verbindt het bedrijventerrein met de Aalsterse binnenstad.

Het masterplan van het bedrijventerrein Siesegem is opgemaakt door het internationaal gerenommeerde architectenbureau Secchi Vigano. Zowel ruimtelijk als architecturaal ligt de lat zeer hoog, mét oog voor duurzaamheid. Zo worden parkeerplaatsen strategisch gebundeld en de vrijgekomen ruimtes worden ingevuld door grachten en waterbekkens zodat de bestaande waterlopen in het gebied niet extra belast worden. Samen met de toekomstige bedrijven willen de verschillende partners zich inzetten om het terrein klimaatneutraal te maken. Om woon- werkverkeer met de fiets aan te moedigen, komt er een fietssnelweg. Verschillende delen van het terrein worden ook ingericht als kwalitatieve groenzones voor wandelaars en fietsers. Binnenkort start de eerste inrichtingsfase van het bedrijventerrein. Het eerste wapenfeit wordt de bouw van de weg die aansluit op de bestaande Blauwenbergstraat, ten noorden van het crematorium. Tijdens deze eerste fase komen er ook fiets- en voetpaden, de eerste groenbuffer en een gebundelde parkeervoorziening.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *