Sp.a wil dat Aalst inzet op strijd tegen menstruatie-armoede…

Wie dacht dat menstruatie-armoede een ver-van-ons-bed-show was in Vlaanderen, zit er grondig naast. Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen blijkt dat 12% van de door hen bevraagde meisjes tussen 12 en 25 jaar wel al eens te kampen kregen met menstruatie-armoede en dus financieel niet in staat zijn om menstruatieproducten te kopen tijdens de maandstonden. sp.a Aalst wil de strijd met deze vorm van armoede daarom aanbinden en vraagt het stadsbestuur om hier maatregelen in te nemen. “Dat meisjes school missen omdat ze geen menstruatieproducten hebben, is voor ons onaanvaardbaar,” zegt fractievoorzitter Sam Van de Putte.

Het onderzoek van Caritas Vlaanderen legt een aantal pijnpunten bloot: naast de bedroevende 12% die al eens te kampen heeft gekregen met menstruatie-armoede, toonde het onderzoek ook aan dat 5% onder hen al eens school miste omdat ze niet over menstruatieproducten beschikten. Voor meisjes die al in armoede leven stijgt dit naar 15%. Onze fractie trekt hier luid en duidelijk aan de alarmbel: “Een schoolachterstand oplopen, of je persoonlijke leven op pauze moeten zetten door iets waar je niet voor kiest als meisje, dat kan voor ons niet. Wij vinden dan ook dat het stadsbestuur hier moet ingrijpen” roept Van de Putte op.

Sam stelt het stadsbestuur tijdens de gemeenteraad voor om menstruatie-armoede structureel aan te pakken: “Wij vragen aan het stadsbestuur om de nodige middelen te voorzien zodat gezinnen in armoede met jonge meisjes extra ondersteund worden voor de aankoop van menstruatieproducten. Daarnaast kan de stad ook een inzamelpunt voor ongebruikte producten voorzien en vragen we dat de sociale kruidenier een structureel aanbod voorziet” besluit Van de Putte.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *