Sp.a-Groen Erpe-Mere vroeg bestuur geld goed te besteden…

Op de gemeenteraad in Erpe-mere stelde sp.a-Groen de vraag aan het lokaal bestuur het geld waarop men kan rekenen uit het noodfonds van de Vlaamse regering ter ondersteuning van lokale cultuur-, jeugd- en sportverenigingen, goed te besteden. De gemeente Erpe-Mere krijgt 145 754,89 euro uit het noodfonds van de Vlaamse regering ter ondersteuning van lokale cultuur-, jeugd- en sportverenigingen. Die middelen wil het gemeentebestuur aanwenden om de subsidies aan de verenigingen vervroegd uit te betalen, zodat ze niet moeten wachten op hun geld tot december. Een mooi gebaar, vindt sp.a-voorzitter Kevin Knockaert, maar die middelen waren al voorzien. Wij willen dat het gemeentebestuur samen met de verenigingen vastlegt hoe die extra middelen gaan worden verdeeld.

Aangezien de lokale verenigingen een belangrijke functie vervullen is deze steun heel belangrijk,  legt hij uit. Veel verenigingen moesten hun jaarlijks eetfestijn, taartenverkoop of andere fundraisingactiviteit annuleren door de coronacrisis. Hierdoor hebben zij heel wat minder inkomsten voor de volgende werkingsjaren of ze hadden al flink wat kosten gemaakt voor het huidige werkingsjaar.

We vroegen al in april dat het gemeentebestuur een rondvraag bij de verenigingen zou organiseren om te bekijken waar hun hoogste noden lagen. Omdat ze hierop niet wou ingaan, hebben we dan maar zelf met onze beperkte middelen een enquête voor verenigingen gelanceerd. Daaruit blijkt dat 87,5 % antwoordt dat ze hun activiteiten hebben moeten annuleren. Positief is dat 62,5% ervan hun activiteiten snel willen hernemen, als dat op een veilige manier mag en kan.

In de enquête hebben we de verenigingen een aantal maatregelen voorgelegd waaruit zij drie pistes konden kiezen die hen het best ondersteunen. Uit onze voorstellen kwamen volgens de enquête de volgende drie maatregelen als eerste keuze naar voren: – De gemeente moet elke lokale vereniging 15% extra subsidie geven. – De gemeente moet materiaal zoals ontsmettende gel en vloerstickers ter beschikking stellen wanneer activiteiten opnieuw worden toegelaten. – De gemeente moet desinfectiepalen plaatsen in alle gemeentelijke gebouwen en sportinfrastructuur.

Die voorstellen nam sp.a-Groen alvast mee naar de gemeenteraad en vroeg nogmaals om alle verenigingen via de adviesraden te betrekken zodat hun noden in kaart worden gebracht en de extra middelen op een doordachte manier kunnen worden verdeeld. Ook in het Vlaams parlement werd onderstreept dat deze extra middelen bestemd zijn voor cultuur, jeugd en sport én niet bedoeld zijn om andere reeds genomen maatregelen te compenseren. “Wij vragen dan ook duidelijkheid over hoe onze gemeente deze middelen zal inzetten, zegt Kevin Knockaert, de voorzitter van sp.a Erpe-Mere.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *