Sociale verhuurkantoren in Oost-Vlaanderen lanceren campagne ‘Verhuur gerust’ om sociale verhuur te promoten…

Voor mensen met een hoge woonnood en een laag inkomen wordt het steeds lastiger om een betaalbare, kwalitatieve woning te vinden door de stijgende prijzen, de energiecrisis en de krappe huurmarkt. Om de private huurmarkt verder te socialiseren, hebben de Oost-Vlaamse sociale verhuurkantoren samen met de provincie Oost-Vlaanderen een nieuwe communicatiecampagne uitgewerkt om de mogelijkheden en voordelen van sociale verhuur in de kijker te zetten. Deze campagne draagt de naam ‘Verhuur gerust’.

Met de nieuwe communicatiecampagne ‘Verhuur gerust’ willen de tien Oost-Vlaamse sociale verhuurkantoren (SVK’s), met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen, sociale verhuur in de kijker zetten en zorgen voor meer huurwoningen voor gezinnen met de laagste inkomens en de hoogste woonnood. De wachtlijst voor een sociale woning was nog nooit zo lang. Door de energiecrisis en de stijgende prijzen is de verwachting dat alleen maar meer gezinnen moeten zoeken naar een sociale woning om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Maar net die sociale huurmarkt heeft een groot tekort aan betaalbare, kwalitatieve woningen. Om die reden hebben de tien sociale verhuurkantoren van Oost-Vlaanderen samen met de provincie Oost-Vlaanderen een nieuwe campagne in het leven geroepen, met als doel sociale verhuur bekender te maken bij een breder publiek.

Wie verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor heeft verschillende financiële voordelen die verhuurders op de private huurmarkt niet hebben. Zo genieten sociale verhuurders van 40% korting op de jaarlijkse onroerende voorheffing, hebben ze recht op sterk verhoogde renovatiepremies, betalen ze slechts 7% registratierechten bij de aankoop van een woning, en betalen ze 6% btw op bouwkosten bij sloop en heropbouw of 12% btw bij nieuwbouw, in plaats van 21%. Deze gunstmaatregelen compenseren zo de iets lagere huurprijs die een SVK kan bieden. “De huurprijs voor de sociale huurder wordt bepaald door de huurprijs die een SVK betaalt aan de verhuurder. Om een woning dus betaalbaar aan te kunnen bieden aan deze kwetsbare doelgroep, zijn we genoodzaakt om maandelijks iets minder te betalen,” stelt Jonas De Vlieger, algemeen directeur van het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. “Maar door de financiële en fiscale voordelen is het totaalplaatje in veel gevallen wel interessant. En dat totaalplaatje willen we graag met meer potentiële verhuurders kunnen bespreken.”

Door de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen kunnen de sociale verhuurkantoren hun werking breder bekendmaken. Zo kun je hen in oktober terugvinden met een stand op de Bis-beurs in Gent, de grootste bouw- en verbouwbeurs van Vlaanderen, en wordt het campagnebeeld via advertenties verspreid in enkele magazines. Ook heeft het project zijn eigen website waarop de voordelen staan uitgelegd, en waar je de verantwoordelijke van elke Oost-Vlaamse gemeente terugvindt. Daarnaast lees je er enkele getuigenissen van verhuurders. Wie interesse heeft om met een gerust hart te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor, kan een kijkje nemen op www.verhuurgerust.be.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *