Sint-Walburgakerk en Rochuskapel gered van insecten…

Zowel de Sint-Walburgakerk als de Rochuskapel in Meldert zijn gered van de houtworm. Een huzarenstukje waarbij Erfgoedcel Denderland de hulp van maar liefst 18 vrijwilligers inschakelde: samen maakten ze het cultureel erfgoed bewaard in de kerk klaar voor de interventie van een gespecialiseerde houtrestaurator. Met succes! Eerder dit jaar werd duidelijk dat de beelden en altaren van zowel de Sint-Walburgakerk als de Rochuskapel zwaar aangetast waren door de larven van de klopkever. Een dringende interventie drong zich op om de kostbare stukken te behoeden van verder verval. Maar een  behandeling tegen houtworm is verre van evident, kost vaak veel geld en vraagt veel tijd. En de tijd drong. Daarom nam Erfgoedcel Denderland het project onder haar hoede en leidde ze in de eerste plaats de grondige schoonmaak van altaren en losse objecten: alles werd gestofzuigd, het boormeel verwijderd en waar nodig ontsmet. Hierdoor werd een gespecialiseerde behandeling ter plaatse op korte termijn mogelijk gemaakt.

Bovenlokale expertise én vrijwilligerswerking als fundament voor erfgoedzorg
Aalsters schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire is ook voorzitter van de Erfgoecel Denderland en toont zich tevreden: “Bij de bescherming van erfgoed is het belangrijk om tijdig in te grijpen. De Sint-Jozefkerk is een voorbeeld van waarmee je te maken krijgt wanneer je dat niet doet. Bij de Sint-Walburgakerk en de Rochuskapel is nu wel tijdig ingegrepen. Dus een dikke dankuwel aan de medewerkers van de Erfgoedcel en de vrijwilligers.”

De betrokkenheid van vrijwilligers is dan ook onmisbaar is in dit soort projecten. De vrijwilligers werden grondig opgeleid en begeleid, waardoor ze een belangrijke bijdrage konden leveren aan het behoud van dit cultureel erfgoed.

Erfgoedcel Denderland zet al jaren in op het inventariseren van het roerend religieus erfgoed in de regio en opende in 2021 het transitdepot Denderland. Hier worden ondertussen de kleinere stukken uit de kerk na een anoxiebehandeling verder gereinigd.

De problematiek in Meldert is jammer genoeg geen uitzonderlijk geval wat religieus erfgoed betreft. Hilke Arijs, erfgoedconsulent van de erfgoedcel licht toe: “Vele parochiekerken lopen leeg, waardoor ook de zorg voor het erfgoed niet langer overal gegarandeerd is. Nochtans bevatten deze gebouwen niet zelden echte pareltjes aan cultureel erfgoed. Het zijn als het ware soms zelfs echte kleine musea. Erfgoed verdient continu onderhoud en aandacht,” benadrukt Hilke. “Onze rol is om zowel deskundigheid aan te reiken als bewustwording te creëren over het belang van preventieve zorg. Samen zorgen we ervoor dat ons erfgoed behouden blijft voor de generaties die na ons komen.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *