Sara Neyrinck (16) uit Erembodegem trekt naar Sotsji (RUS)…

Sara Neyrinck (16) uit Erembodegem trekt binnenkort naar Sotsji (RUS) voor het Europees kampioenschap. De vreugde voor het behalen van de selectie ligt al enige tijd achter haar. In het najaar van 2019 sprong Sara Neyrinck, op dat moment slechts 14 jaar, in Loulé (Portugal) voor het eerst de selectienorm voor deelname aan het EK. Begin 2020 bevestigde ze nogmaals en haar ticket voor het EK, toen nog gepland in Zweden, had ze op zak. Omwille van de  Corona crisis en de lockdown kon Sara echter niet meer indoor trainen. Even later kwam ook het officiële bericht dat het EK in mei 2020 in Zweden niet zou doorgaan. Een streep door de rekening. “Dat was absoluut geen gemakkelijke periode voor Sara en vele andere gymnasten. Plots verdwijnt je doelstelling, training was niet langer mogelijk. Enkel buiten conditioneel bezig blijven was een optie, maar de technische turnbewegingen konden niet geoefend of onderhouden worden. Ook was het nog niet duidelijk of het EK definitief werd afgevoerd of zou uitgesteld worden. “ aldus trainster Natalie De Neef van de Koninklijke Turnkring Aalst.

De FIG (dit is de internationale turnbond) liet in het najaar van 2020 weten dat het EK een jaar later zou plaatsvinden: in april 2021 in Sotsji Rusland. Een nieuw doel maar nog geen trainingsmogelijkheden. Half februari, na slechts 4 weken training, diende Sara voor de Gymnastiekfederatie vormbehoud aan te tonen. “Dit betekende dat Sara op héél korte termijn opnieuw quasi hetzelfde niveau diende aan te tonen. Voor haar lichaam, nog in volle ontwikkeling, geen gemakkelijke opdracht. Mentaal was de drive wél groter dan ooit. Een nauwe samenwerking met onze kinesist heeft gemaakt dat Sara kon bevestigen en dus met zekerheid kan vertrekken eind april. Het leek een onmogelijke opdracht maar voorlopig zit de voorbereiding goed.” meent trainster Natalie.

Voor Sara is dit haar eerste deelname aan het EK. Eerder nam ze wel al deel aan 3 WAGC’s (Wereldkampioenschappen voor de jeugd): in 2017 in Sofia, 2018 in St-Petersburg en 2019 in Tokio. In Tokio behaalde Sara als enige Belgische in haar leeftijdscategorie knap een finaleplaats tussen tal van wereldtoppers uit GBR en Australië. Het is moeilijk een prognose te maken omtrent de prestaties in Sochi. “Het is niet duidelijk welke landen hebben kunnen trainen met de Corona maatregelen. Ik heb meer dan 4 maanden outdoor moeten trainen en de zeer korte voorbereidingstijd in de gymzaal maakte het niet gemakkelijk. Ik ben blij dat dat achter mij ligt nu.” zegt Sara zelf. “ We zijn heel dankbaar dat Sara opnieuw de turnsport op het hoogste niveau kan beoefenen en niet alleen ons land maar ook onze club zal vertegenwoordigen op zo’n groot tornooi!” zegt voorzitster Tine Uvin.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *