Resultaten gezondheidsenquête in Haaltert goed te noemen…

In het najaar van 2021 lanceerde lokaal bestuur Haaltert in samenwerking met het wetenschappelijk instituut Sciensano en Statbel een gezondheidsenquête. 2471 Haaltenaren ontvingen een uitnodiging in de bus om deel te nemen aan de enquête. 869 inwoners deden dat ook. De Haaltertse resultaten werden vergeleken met die van het Vlaams Gewest. De vragen gingen over lichaamsbeweging, voeding, alcohol- en tabaksgebruik, geestelijke gezondheid en de gezondheid in je omgeving. Haaltert scoort beter dan Vlaanderen op vlak van aantal rokers, zowel dagelijkse als occasionele rokers. Haaltert doet het tegenover Vlaanderen wat minder goed in mentaal welzijn, mondzorg, alcoholgebruik en BMI. Bij het interpreteren van de resultaten moeten we rekening houden met het feit dat de enquête tijdens de coronaperiode, winter 2021, werd afgenomen. Maar de resultaten werden vergeleken met cijfers van vóór de coronapandemie.

Lokaal bestuur Haaltert zet, binnen de actie Gezonde Gemeente, extra in op beweging, mentaal welzijn en gezonde voeding. Denk maar aan de recente acties 10.000 stappen, sensibilisering rond kankerpreventie, thema rond gezonde voeding in de bibliotheek, …

“Een enquête houden is 1 ding, ermee aan de slag gaan is het volgende. In samenwerking met LOGO Dender en andere partners in kader van gezondheid, zullen we de komende jaren inzetten op diverse gezondheidsacties. Mensen bewust maken en actief betrekken, is het doel,” zegt burgemeester Veerle Baeyens. Op basis van een steekproef uit het Rijksregister werden 6000 inwoners geselecteerd. Van deze 6000 inwoners werden 2471 personen gecontacteerd per post om deel te nemen aan de studie. In totaal ontvingen we van 869 personen een geldige vragenlijst (response percentage = 35,2%).

Een waaier aan gezondheidsthema’s kwam aan bod in de vragenlijst en per thema werden een of meerdere gezondheidsindicatoren berekend. Verschillen tussen mannen en vrouwen, en verschillende leeftijdsgroepen werden bestudeerd. Bovendien werden de resultaten van Haaltert vergeleken met deze van het Vlaams Gewest op basis van de nationale gezondheidsenquête 2018 en deze van de lokale gezondheidsenquête 2020. De lokale gezondheidsenquête 2020 vond ook plaats tijdens de coronacrisis en mogelijke effecten van de coronacrisis op de gezondheid werden hier dus reeds gemeten.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *