Rederijkerskamer herneemt ‘Haar Naam Was Sarah’…

De Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter Vreugd en Deugd moest op 12 maart noodgedwongen de laatste voorstellingen van ‘Haar Naam Was Sarah’ in het Arjaantheater afgelasten. Deze beslissing maakte de vereniging in opdracht van Stad Geraardsbergen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De afgelopen voorstellingen konden rekenen op zeer positieve reacties dus wil de vereniging later dit jaar extra voorstellingen organiseren. De extra data in het Arjaantheater te Geraardsbergen zijn zaterdag 21 november om 20.00 uur, zondag 22 november om 15.00 uur, vrijdag 27 november om 20.30 uur en zaterdag 28 november om 20.00 uur. Dit oorlogsverhaal van Tatiana de Rosnay werd door Nederlander Leon van der Sanden bewerkt tot een theaterstuk. Huisregisseur van de vereniging Marc Houtekier neemt de regie op zich.

In de nacht van 16 juli 1942 wordt de 10-jarige Sarah met haar ouders opgepakt en naar het Velodrome d’Hiver in Parijs gebracht. Zij heeft ongezien haar kleine broertje in een kast verstopt en belooft hem later te bevrijden, maar Sarah wordt weggevoerd en ziet hem nooit meer terug. Zestig jaar later moet Amerikaanse journaliste Julia in Parijs een artikel schrijven over die gebeurtenis. Zij zoekt in archieven naar de ware toedracht en ontdekt een geheim van haar schoonfamilie. Ondanks het advies zich daar niet mee te bemoeien, probeert de journaliste het spoor van Sarah te volgen.

Het Vélodrome d’Hiver was een wielerstadion in Parijs dat tot het begin van de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd voor sportwedstrijden. Het complex werd op 16 en 17 juli 1942 echter ingezet als verzamelpunt voor joden die tijdens een grootschalige razzia in Parijs opgepakt waren door de Franse politie, in opdracht van de Duitse bezetter. Ze moesten daar enkele dagen zonder eten verblijven, om van daaruit te worden gedeporteerd naar doorgangskampen en dan verder naar Auschwitz. Nog geen honderd van hen hebben de oorlog overleefd.

Wie de afloop van het verhaal wil kennen, kan bij alle leden een kaart kopen of reserveren via 0473 85 30 61. Kaarten kosten 10 euro. De rederijkerskamer is op Facebook te vinden via www.facebook.com/RederijkerskamerGeraardsbergen en heeft onlangs de website www.rederijkerkamerspvd.be vernieuwd.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *