PVDA krijgt njet op aanvraag van documenten meerjarenplan…

Het stadsbestuur van Aalst weigert het werkdocument over de meerjarenbegroting vrij te geven. Alexander Van Ransbeeck van PVDA Aalst vroeg dit document op via openbaarheid van bestuur, maar botste op de weigering. “Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar”, zo reageert Van Ransbeeck. “Terwijl er al weken cijfers over besparingen in de pers circuleren, wil het stadsbestuur geen duidelijkheid scheppen over haar snoeiplannen. Het wantrouwen tegenover de besparingspolitiek neemt daardoor alleen maar toe. Probeert het stadsbestuur iets te verbergen?”, vraagt PVDA Aalst zich af.

Het stadsbestuur gebruikt dezelfde tactiek als de Vlaamse regering. Minister-president Jan Jambon weigerde vorige maand ook om de begrotingscijfers vrij te geven. “De Vlaamse regering wilde zo haar besparingsplannen verbergen”, zegt Van Ransbeeck. “Maar nu weten we dat de N-VA, CD&V en Open VLD willen besparen op de overheidsdiensten, op onderwijs en op de culturele en sociale sector, om maar enkele besparingen op te noemen.” De PVDA wil dan ook dat het stadsbestuur geen spelletjes speelt en alle cijfers vrijgeeft. Volgens de PVDA moet het over de inhoud gaan en daarvoor heb je die cijfers nodig. “Als het bovendien gaat om een werkdocument met cijfers die niet meer actueel zijn, zoals de schepen van financiën steeds beweert, waarom maakt het stadsbestuur dan zo’n probleem van de verspreiding ervan?”

Het is ondemocratisch en allesbehalve transparant om de cijfers geheim te houden, vervolgt PVDA Aalst. De Aalstenaars, of het nu gaat om de jeugd of om medewerkers van de stadsdiensten, hebben het recht om te weten hoe hard het stadsbestuur op hen wil besparen. De linkse partij laat het hier dan ook niet bij. “Wij gaan sowieso in beroep tegen de weigering om de cijfers openbaar te maken”, zegt Van Ransbeeck, “maar wachten tot 3 december, de dag waarop de meerderheidspartijen een akkoord moeten hebben over de meerjarenbegroting, is geen optie. Er zal extra druk nodig zijn om het stadsbestuur te dwingen de cijfers vrij te geven. Daarom steunt de PVDA wie protesteert tegen de besparingen, zoals de jongeren die op 24 november de mars van de jeugd organiseren.”

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *