PVDA Aalst wil geen Terexit: “minder uitstoot en Jobbehoud primeert”…

PVDA Aalst kiest bewust voor de tewerkstelling bij Tereos. “Politieke partijen die een exit-scenario in het volgende bestuursakkoord willen zetten, spelen in de kaart van vastgoedontwikkelaars die op het eiland Chipka azen”, zegt Van Ransbeeck. “Maar ze helpen evengoed de aandeelhouders van Tereos als zij er ooit de stekker zouden willen uittrekken, ook al ligt dat scenario nu niet op tafel. De volgende coalitie zou beter het behoud van jobs in het bestuursakkoord zetten in plaats van een job-exit. Jobs behouden en minder CO2-uitstoot bij Tereos geven het beste toekomstscenario voor het eiland Chipka.” Dat zegt Alexander Van Ransbeeck van PVDA Aalst naar aanleiding van de verenigde commissie over Tereos van afgelopen dinsdag. Maar de partij wil bindende maatregelen, geen vrijblijvendheid. De partij legt opnieuw de ‘Wet Chipka’ om jobs te beschermen op tafel en wil dat Tereos in het Aalsters klimaatplan wordt opgenomen. “De werknemers en vakbonden bij Tereos en de inwoners die voor een leefbare stad opkomen, moeten centraal staan”, aldus Van Ransbeeck. “Niet de aandeelhouders van Tereos of vastgoedontwikkelaars die grof geld willen verdienen op het eiland Chipka.”

Op een moment dat de energiefacturen stijgen en de lonen geblokkeerd zijn, wil je niet te horen krijgen dat je binnenkort zonder werk zal zitten. Het is dan ook positief dat de tewerkstelling bij Tereos voor de komende jaren verzekerd is. Maar die tewerkstelling moet ook wettelijk beschermd worden, vindt PVDA Aalst. In 2017-2018, bij de meest recente herstructurering, keerde de in Aalst gevestigde fabriek 40 miljoen euro aan dividenden uit. Een combinatie van een job-exit met een fortuin-exit dus.

“Wij lanceerden toen de Wet Syral, naar de vroegere naam van de fabriek. Vandaag kun je dat gerust de Wet Chipka noemen”, zegt Alexander Van Ransbeeck. “De Wet Chipka verbiedt collectieve ontslagen bij bedrijven die winst maken of dividenden uitkeren. Zo’n wet geldt dus niet enkel voor Tereos, maar ook voor andere winstgevende bedrijven die jobs willen schrappen. Wij hebben daarvoor al een wetsvoorstel ingediend. Burgemeester Christoph D’Haese kan dat wetsvoorstel in het Federaal parlement mee goedkeuren als hij het meent met de toekomst van de werknemers.”

PVDA Aalst wil daarnaast een herziening van het Aalsters klimaatplan. Tereos stoot meer CO2 uit dan alle gezinnen in Groot Aalst samen. Toch zit Tereos niet in het klimaatplan. Dat moet anders, vindt de PVDA. Nu wordt de grote multinational uit de wind gezet en komen de klimaatinspanning vooral op de gezinnen terecht. Tereos kondigde reeds in maart aan dat het tegen 2030 30% minder CO2-uitstoot wil in haar Europese fabrieken. Het bedrijf herbevestigde dit dinsdagavond op de Verenigde Commissie voor de fabriek in Aalst. “De stad moet deze beloftes opvolgen zodat de doelstellingen behaald worden en hierover jaarlijks rapporteren aan de gemeenteraad. Het klimaatplan moet worden herzien en Tereos moet daarin worden opgenomen. Het is niet omdat Europa dit niet verplicht, dat Aalst dit niet kan doen”, aldus de PVDA. “We hebben bindende maatregelen nodig, geen vrijblijvendheid. Minder CO2-uitstoot is een garantie voor een leefbare werkvloer, en dus voor het behoud van jobs. Minder CO2-uitstoot is eveneens noodzakelijk voor een leefbare stad en voor de inwoners. We moeten niet wachten met de CO2-vermindering tot vastgoedontwikkelaars de kans zien het eiland Chipka vol te bouwen.”

Ten slotte benadrukt PVDA Aalst nog de positieve rol die de vakbonden bij Tereos spelen. “Met de staking van juni hebben de vakbonden afgedwongen dat Tereos meer personeel moet aanwerven. Maar ook op het comité voor preventie en bescherming op het werk kaarten de vakbonden systematisch problemen aan die gevolgen kunnen hebben voor de werknemers en de inwoners in de omgeving van de fabriek. De werknemers willen werken in een veilige en leefbare fabriek met voldoende jobs. En dat is maar logisch ook”, besluit Van Ransbeeck.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *